Рівненські пристрасті з архівних документів: питали дозволу на шлюб у Папи Римського

10 Березня 2020, 10:41
990

Не кожному закоханому пощастило залишити слід в архівних документах. Найчастіше любовні листи залишаються в архівах завдяки судам, які відкривали кримінальні справи на суб’єктів листування.

Про рівненські любовні пристрасті – з архівних документів, – пише Рівне вечірнє

Отримання дозволів від поміщиків на одруження селян були обов’язковими в ХІХ столітті. Пани лютували, якщо в них не питали дозволу, адже кріпачку необхідно було віддати до родини чоловіка, часто іншому панові. А це означало, що поміщик залишався без додаткової пари робочих рук. 

Селянка із села Городець Рівненського повіту Тетяна Дехтярюкова, без дозволу пана вийшла заміж за Івана Ковтуна з Немович. Як священик їх вінчав без дозволу власника – загадка. Врешті пан через суд зобов’язав родину кріпаків повернутися до Городця.

Інший випадок про ксьондза з міста Житомира, який, ризикуючи саном, але перейнявшись коханням, одружив молодих людей – дівчину Юлю та збіднілого шляхтича. Та все було б нічого, якби не той факт, що дівчина була служницею голови Волинського цивільного суду. Суд прийняв рішення покарати шляхтича, стягнувши штраф 4 рублів 50 копійок. Чи залишилися молодята разом – в судовій справі інформації немає.

Басівкутський вдівець Роман Троцький закохався у вдову Анну, двоюрідну сестру покійної дружини. Анна відповіла Романові взаємністю. Але… у ті часи римо- та греко-католицька церкви забороняли одружуватися з близькими родичами померлих. Луцький уніатський єпископ Левицький запропонував закоханим листом запитати дозволу на шлюб у самого Папи Римського. Не стали вони чекати відповіді від головного ксьондза, стали жити разом, народили дітей. Тим часом за другим поділом Польщі у 1893 році Рівне опинилося у складі Росії. І лише у 1894 році з Риму прийшов довгоочікуваний дозвіл на шлюб, який нікому не згодився, оскільки і священик церкви Басового Кута, і Троцькі перешли до православ’я, де такі шлюби не трактувалися як незаконні. Далі Троцькі просили та вимагали православного шлюбу. Але втрутилася влада цивільна. Родину розлучили за незаконне співжиття, допоки духовна влада не визначиться з можливістю шлюбу. З розпачу Роман Троцький залишив свою хату Анні з дітьми, а сам подався у жебри.

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024