Управління будинку через суд стягнуло з рівнянки борг за квартплату

24 Березня 2020, 16:10
1074

Рівненський апеляційний суд залишив без змін рішення міськсуду, яким задовольнили позов об’єднання співвласників багатоквартирного будинку з вулиці Коновальця у Рівному до рівнянки.

З жінки стягнули 10,5 тисяч гривень боргу. Про це інформує Рівне вечірнє.

Рівнянка проживає та зареєстрована в одному будинків на вулиці Коновальця у Рівному, обслуговування якого здійснює Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Рішенням загальних зборів ОСББ від 31 січня 2017 року ухвалили взяти участь в муніципальній програмі сталого розвитку Рівного з проєктом капітального ремонту житлового будинку (утеплення фасаду) та затвердили одноразовий внесок на реалізацію проєкту в розмірі 100 гривень з квадратного метра загальної площі квартири.

Спірні відносини між сторонами виникли з приводу невиконання жінкою свого обов’язку по сплаті внесків ОСББ за утримання та ремонт будинку.

ОСББ звернулося до суду з позовом до рівнянки про стягнення заборгованості. Мотивуючи позовну заяву тим, що внаслідок неналежного виконання зобов’язань у відповідачки виникла заборгованість із сплати внеску на утримання будинку і прибудинкової території та капітальний ремонт будинку.

Рівненський міськсуд позов об’єднання співвласників багатоквартирного будинку задовольнив та стягнув з рівнянки на користь позивача – 10,5 тисяч гривень та 1921 гривень судових витрат.

Рівнянка це рішення суду оскаржила.  Апеляційну скаргу обґрунтовувала тим, що в рішенні місцевого суду зазначені лише підстави для стягнення внеску на утеплення будинку. Проте з неї стягнули, крім суми внеску на утеплення будинку, також і 18% річних та суму інфляційних витрат. Вона просила суд відмовити ОСББ у задоволенні позовних вимог.

Пресслужба Рівненського апеляційного суду повідомила журналістам, що апеляційну скаргу рівнянки не задоволили.  Відповідно до ст.15 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник багатоквартирного будинку зобов’язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, виконувати рішення статутних органів прийняті у межах їхніх повноважень; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів технічного переоснащення приміщень або їх частин.

Згідно статей 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов’язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов’язання не допускається. 

Відповідно до ч.1 статті 612 Цивільного Кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов’язань або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, стягнення з відповідачки відсотків, передбачених договором, та інфляційних витрат за договором є правомірним, узгоджується із положеннями цивільного законодавства, а також рішеннями загальних зборів ОСББ. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024