Гонщик із Рівного першим серед українців потрапить на європейський NASCAR

01 Квітня 2020, 09:21
1054

У професійній сфері Ігор Романов із Рівного – головний оператор телеканалів «Україна», «Україна 24» та «Футбол 1/2/3», а на дозвіллі – завзятий автогонщик.

Неодноразовий призер всеукраїнських змагань відомий у спортивному світі ще й тим, що є першим українцем, який готується стартувати в європейській серії знаменитої автофраншизи NASCAR. Про це пише Sportarena.

Ігор Романов автогонками почав цікавитися у середині 90-х років. Тоді віддавав перемогу «Формулі 1» – тому, що транслювало телебачення. Пізніше йому випала нагода познайомитися з американськими перегонами «ІндіКар» і NASCAR.

«Я кермую від 2006 року, і мені здавалося, що я роблю все вірно, їжджу правильно і так далі, але у мене завжди була ідея спробувати себе на гоночній трасі. Якось так склалося, так зірки зійшлися, що в 2016 році, десь навесні, я побачив об’яву однієї з гоночних шкіл у Києві, на автодромі «Чайка». Подзвонив до них, пройшов курс», – пригадує Ігор Романов.


 

Після автошколи, розповідає рівнянин, він навчився правильного кермування, яке, до слова, потрібне не тільки під час гонок, а й у випадку надзвичайної ситуації на дорозі. Ігор Романов підкорив кілька українських треків, а нині готується до заїзду в «Club Challenge» – третьому  дивізіоні NASCAR. Відтак він може стати першим українцем, заявленим на участь у цих «олдскульних» (так змагання називають через їзду без електроніки, з карбюраторами, на серійних автомобілях. – ред.) європейських гонках.

«Звідти можна з часом дорости до вищих дивізіонів. До слова, в NASCAR стартують багато колишніх і майбутніх гонщиків інших престижних серій – як «Формула 1». Це логічно: новачкам треба звикнути, бо автомобіль специфічний, до нього треба призвичаїтися», – резюмує рівненський автогонщик.

Щоб потрапити на змагання NASCAR, спортсмени мають пройти програму рекрутингу для новачків. У міжсезоння організатори оголошують приймання заявок. До речі, потрапити на гонки можуть не тільки професійні автогонщики, а й пілоти картингу чи електронної гоночної серії, тобто ті, що грали тільки на симуляторі. До слова, Ігор Романов потрапив до NASCAR тільки з третьої спроби – два попередні роки йому відмовляли.

«У нас є люди, які розвивають автоспорт, беруть участь в європейських і світових змаганнях. Але їх ніхто особливо не підтримує, наскільки я розумію, вони їздять просто за свій кошт, в своє задоволення. Може, одиниці мають якусь підтримку, але не афішують цього всього. Мені дуже хочеться, щоб про Україну знали у світі. Щоб в автоспортивному світі побачили, що у нас є швидкі пілоти, що нам цікавий автоспорт, що ми розуміємо, що таке NASCAR, що ми не з якогось дикого краю. Мені дуже цікаво, і я думаю, що хлопцям, які їздять на гонки в різних дисциплінах, теж цікаво. Стартувати навіть не заради самих себе, а щоб почули, що таке Україна, підняти український прапор», – каже пан Ігор.

EuroNASCAR Club Challeng має чотири етапи на рік. Рівнянин зазначає, що планував їхати на три з них. Але втрутилися карантинні заходи щодо Covid-19. Етап у Валенсії, який мав відбутися в квітні, перенесений на 29 жовтня. Потім – «Зольдер» у Бельгії та «Гоккенгаймринг» (там проводяться вже багато років етапи «Формули-1»). Це має бути аж у жовтні.

Наразі гонщик продовжує тренування на «Чайці», придивляється до професійних симуляторів, аби бути максимально готовим достойно представити країну на міжнародних змаганнях.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024