Рівняни з квадрокоптерами допомагають рятувальника полювати на паліїв трави

11 Квітня 2020, 11:21
Фотоілюстрація 1737 Джерело: National Fire Fighter Corp
Фотоілюстрація

Ініціативна група із восьми рівнян моніторить Рівне та прилеглі до міста території, аби вчасно помітити підпали сухостою і спрямувати туди рятувальників.

Таку пожежу сухої трави поблизу села Бармаки Рівненського району у п'ятницю, 10 квітня, зафіксували квадрокоптером і повідомили на гарячу лінію рятувальників. Про це йдеться у сюжеті Суспільного

Так за моніторинг Рівного і околиць взялися 8 рівнян, які для цього використовують власну техніку. Серед них і фотограф Сергій Гупаленко.

«Ми вже всі об'єдналися на допомогу підрозділам ДСНС, тому що не вистачає техніки і досить багато лісових пожеж на півночі області. Вони всі там задіяні. Кожен на своєму районі, там, де він знаходиться на даний момент часу, робить декілька зльотів у день і дивиться вже, чи десь горить, чи не горить. Ми більше орієнтуємося на великі площі загоряння, там, де ситуація вийшла з-під контролю», - розповідає фотограф. 

Фотограф Сергій Гупаленко
Фотограф Сергій Гупаленко

 

За тиждень волонтерам вдалося зафіксувати дві пожежі. Квадрокоптер Сергія Гупаленка може обстежувати територію упродовж 25 хвилин. Піднімає він його на 100 метрів, максимальна відстань – 8 кілометрів. Разом з однодумцями такий моніторинг пожеж чоловік робить добровільно. Втім, каже, що допомога з боку міської влади була би не зайвою.

«Багато виявило бажання долучитися водіїв, тому що не всі, хто з дронами, мають можливість під'їхати ближче до осередку пожежі, аби зафіксувати цю площу загоряння. Певні наші ресурси, пальне, зокрема, на виїзди вже дуже обмежені, хотілося б долучити мінімальні кошти і пальне на виїзди, і можливо, на амортизацію техніки, бо наприклад на один акумулятор до дрону, він коштує порядку 5 тисяч гривень, і він теж має свій ресурс. Ми би хотіли залучити кошти місцевих бюджетів до всього цього», – додає Сергій Гупаленко.

Пожежа у Бармаках
Пожежа у Бармаках

Своєю чергою міський голова Рівного Володимир Хомко пообіцяв, що на сесії рятувальникам виділять додаткові кошти. 

«Будемо на сесії виділяти додаткові кошти нашим надзвичайникам. Більше того, дуже приємно, що до нас звернулися громадські активісти, які мають квадрокоптер, які також готові долучитися до чергування. Їм треба лише паливно-мастильні матеріали, що ми забезпечимо», - зазначив міський голова. 

За підрахунками речника ДСНС Рівненщини Дмитра Мельника, з початку квітня на території області зафіксували 32 пожежі в природних екосистемах, а це чагарники, поля, очерет, сухостій. Минулого місяця трапилося 48 таких пожеж.

«Питання не тільки в тому, щоб збільшити кількість і суму штрафів. Потрібно також передбачити адміністративну відповідальність за неналежне утримання земель. Необхідно переглянути і розширити коло осіб, які можуть складати адміністративні протоколи, це за статтею 177 з позначкою 1. Було б добре, якби складали також штрафи і співробітники пожежної охорони», - зазначив речник ДСНС.

 

Нині, відповідно до Адміністративного кодексу, найменший штраф за підпал в екосистемі – 170 гривень. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував можливе посилення відповідальність і, відповідно, збільшення штрафу до 6 тисяч.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024