Тести на коронавірус в аптеках Рівного: за яких умов і чи можна зробити самостійно

18 Квітня 2020, 11:33
5329

Якщо раніше швидкий тест на коронавірус робили винятково хворим з підозрою на цю хворобу, то тепер ця послуга доступна усім.

Про таку можливість розповів міський голова Рівного Володимир Хомко, який зауважує, що таких експрес-тестів в аптеках є вдосталь. Однак для того, щоб його зробити, потрібно не тільки мати 500 гривень на його купівлю в аптеці, а й направлення сімейного лікаря. Про це пише Рівне вечірнє.

В аптеках продають експрес-тести українського виробництва, їх є в достатній кількості. За словами начальника міського управління охорони здоров’я Віктора Іськіва наразі зявилася можливість проходження тесту за бажанням. Щоправда, попередньо потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Орієнтовна вартість швидкого тесту в аптеці – 500 гривень. Віктор Іськів додав, що безкоштовно їх роблять лише хворим, які мають симптоми, схожі до коронавірусної інфекції.  

Заступниця директора мережі аптек «Рівнефармація» Ольга Садовник наголосила, що так просто аптеки не займаються реалізацією швидких тестів. Адже самостійне використання тестів небезпечне і кожен пацієнт, що проходить швидкий тест, має бути анкетований у поліклініці

«Ми їх віддаємо на лікувальні установи згідно із договором. Якщо якийсь рівнянин прийде до нас і захоче придбати тест, то отримає відмову. Для купівлі швидкого тесту потрібно мати направлення від лікаря. Це позиція нашої аптечної мережі, бо цей тест самостійно не зробить людина, яка не має медичної освіти. Робити його потрібно лише з лікарем в медичній установі. Бо тест реагує лише на капілярну або венозну кров людини. У домашніх умовах пацієнт не зможе сам собі зробити тест з венозної крові, бо це небезпечно. Щодо капілярної крові, то тут також є нюанси. Тест-кваліфікатор працює не з поверхневою кров’ю – її ми бачимо, коли, наприклад, порізаний палець. Щоб отримати зразок капілярної крові, рана має бути глибока. Зробити це може лише медичний працівник», – додала Ольга Садовник.

Своєю чергою головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов підмітив, що охочим протестуватись задля власного спокою не варто забувати і про додаткові ризики зараження при контакті з медперсоналом, і про те, що від'ємний результат сьогодні не означає такий самий завтра, тобто дає оманливе відчуття безпеки.

Читайте також: У Рівному зареєстрували 14 нових хворих, ще 8 - у районі

У 42 медпрацівників Рівненської обласної лікарні підтвердили коронавірус

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024