У селі Зоря з коронавірусом зліг церковний хор після поїздки в Почаївську лавру. ОНОВЛЕНО

02 Травня 2020, 16:10
У Зорі діє особливий режим пересування 37470
У Зорі діє особливий режим пересування

Коронавірус у Зорю Рівненського району привезли із Почаївської лаври, не зважаючи на велику кількість хворих, у місцевому храмі УПЦ МП й досі правлять велелюдні богослужіння.

Про це журналістам видання Район.Медицина повідомили місцеві жителі.

Місцеві жителі розповідають, що хор тутешнього храму УПЦ МП нещодавно їздив до Почаївської лаври. Не задовго по тому, у селі стали фіксувати перші випадки коронавірусної хвороби. Нині Соvid-19 підтвердили у майже 50 жителів села.

«У Зорі вірус рознесли під час церковних богослужінь. У всіх хористів МП підтвердили діагноз. Частина з них у важкому стані лікується в Рівному. У селі усі пересварилися, погрожують розправою», – кажуть у селі.

Додамо, що, коментуючи ситуацію, зорянці бояться називати себе. Аргументують: за розголос погрожують спалити будинок.

Попри карантин, за словами жителів, у храмі не припинили богослужінь. Навпаки, місцевий священник закликає людей приходити на службу.

«Для кого той карантин? Чому більшість свідомих жителів села місяцями сидять дома, щоб не наразити на небезпеку себе та інших, а комусь - обмеження до лампочки?», – обурюються люди.

Зазначимо, що в приватних розмовах із нашими журналістами щонайменше четверо мешканців Зорі, розповіли, що коронавірус у селі поширився від парафіян Свято-Михайлівського храму УПЦ МП.

Представники влади цю інформацію не беруться ані підтвердити, ані спростувати. Заступниця голови сільської ради Галина Максимчук запевнила наших журналістів, що не уповноважена коментувати ситуацію. Мовляв, на щоденних брифінгах Рівненської ОДА достатньо офіційної інформації про те, що відбувається у селі.

«Не можу цю інформацію ані спростувати, ані підтвердити. Дякую за розуміння», – відповів начальник управління інформаційної діяльності Рівненської обласної державної адміністрації Олександр Поліщук на наше запитання про те, чи справді вірус у селі поширився після поїздки хористів і священника у Лавру та що більшість інфікованих – саме парафіяни Свято-Михайлівського храму УПЦ МП.

Натомість заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко під час одного зі щоденних брифінгів повідомив, що джерел інфікування у Зорі було декілька. Проте представники влади не можуть називати персональні дані конкретних людей, які були так званими «нульовими» пацієнтами в селі.

«Те, що відбулося, звичайно, є наслідками недотримання карантинних умов. У тому числі й під час святкування Великодня, особливо при здійсненні богослужінь у храмах», – сказав Ігор Тимошенко.

Настоятель Свято-Михайлівського храму УПЦ МП села Зоря отець Валерій запевняє, що ані він, ані хтось із хористів під час карантину до Лаври не їздили. Каже, що в селі хворіють не лише парафіяни церкви.

«Брехня. Нікуди ми не їздили. Не тільки наші прихожани хворіють. Хворіють усі, хто десь «підчепив» вірус. Є люди, які взагалі в церкву не ходять, а лежать із двостороннім запаленням у інфекційному відділенні, де й всі. Якщо ми прибираємо могилки, то наші всі опоненти кажуть, що це маємо робити ми, бо нас найбільше, адже 70% населення Зорі ходить у нашу церкву. Тому, можливо, з наших прихожан і найбільше хворих. Але це не значить, що вони хворі тому, що в церкві. У нас є великі підприємства, є маркети... У церкві з першого дня, як ввели карантин, усі норми виконуються: як прибирання, так і кількість людей, так і маски, і дезінфекція. Напевно, люди від сидіння не мають що робити, то нагнітають ситуацію», – каже священник.

Також жителі Зорі розповідають, що після того, як ситуація набрала розголосу в ЗМІ, з церковної групи стали видаляти учасників. Шукають того, хто зробив копії дописів та передав їх журналістам.

Нагадаємо,перший випадок інфікування коронавірусом у Зорі діагностували ще 14 квітня. Протягом двох тижнів після цього стало відомо про ще чотири поодинокі випадки (два 17 квітня та три 23 квітня). Масово хворих в Зорі почали виявляти 25 квітня, за два тижні після Вербної неділі, тоді стало відомо про 18 хворих за один день. Станом на 2 травня, у селі Зоря Рівненського району 46 офіційно підтверджених випадків коронавірусу. З 28 квітня, через спалах хвороби, тут діє особливий режим в’їзду та виїзду з населеного пункту. У селі облаштували три карантинні пости, перекривши десять інших доріг. На роботу жителів Зорі пропускають тільки на спецтранспорті та за списками. Встановили також обмеження на пересування: жителям заборонено перебувати на вулиці з 20:00 до 8:00.

Читайте також: У двох мешканців Рівного підтвердили коронавірус

Коментарі
02 Травня 2020, 15:25
Так , как жители Зори нельзя поступать ни в коем случае . Что это за ветхозаветные надежды на милость свыше ? Они подвергли опасности не только себя , но и своих односельчан , своих близких и просто случайных людей , которые , оказавшись в селе , решили сходить на службу в храм .
02 Травня 2020, 23:42
не думаю що жителі Зорі кудись їздили адже по всій Україні заборонили кудись комусь виїжджати не треба робити винними церкви а особливо УПЦМП таке враження що лиш у церквах є хворі люди і так склалося що у церкві найбільш заражаются люди а магазини супер маркети що там зараза до людей неберется???
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39