У слідчому ізоляторі в Рівному облаштують платні камери

10 Травня 2020, 14:47
1865

У Рівненському СІЗО, що на вулиці Дворецькій у Рівному, одну з камер переобладнають під перебування ув’язнених в поліпшених умовами.

Про це Суспільному повідомив керівник установи Юрій Ткачук, коментуючи наказ міністра юстиції Дениса Малюськи про функціонування платних камер із поліпшеними умовами.

«Там будуть дерев’яні ліжка, мікрохвильова піч, холодильник і так далі. Решту можна дізнатись із наказу міністра юстиції. Фінансування обмежене, але будемо вишукувати кошти, щоб виконати наказ міністра. Щодо ціни, то в зимовий період буде дорожче, бо опалення, електрика, влітку – дешевше. Захочуть поліпшеного харчування – будемо це питання опрацьовувати. Зараз особи під вартою харчуються безкоштовно», – каже керівник Рівненського СІЗО.

Якою буде вартість проживання у такій камері – поки що Юрій Ткачук не знає, бо не складена калькуляція. Однак додав, що це «буде в межах розумного».

«Думаю, поки буде створена одна камера,  і ми побачимо, чи буде попит. Переважно особи, які в нас тримаються – це малозабезпечені», – коментує пенітенціарник.

За словами міністра Дениса Малюськи, такі камери вже з'явилися у Київському СІЗО.

«Запрацювали 4 камери: одна 2-місна, одна 3-місна та дві 4-місні. Решта українських СІЗО підтягнуться трохи згодом», – розповів міністр.

Вартість розміщення у Києві залежить від терміну, за який здійснюється оплата: 2 тисяч гривень – за добу, 8 тисяч гривень – за тиждень та 12 тисяч гривень – за місяць.

«Для зручності на наступному тижні забезпечимо можливість оплати онйлан на сайті «Онлайн будинок юстиції». Отримані кошти СІЗО будуть спрямовувати на підтримання належних умов утримання у безкоштовних камерах та на покриття собівартості утримання камер з поліпшеними умовами, – пояснив Малюська.

Очільник Мін'юсту розповів, що ініціатива запровадження платних камер має дві ключові цілі: прибрати корупцію (замість хабара гроші за ліпшу камеру будуть йти офіційно у бюджетний спецфонд) та знайти додаткове фінансування для слідчих ізоляторів, оскільки зараз бюджетних коштів не вистачає.  Він наголосив, що це не «ВІП-камери», бо у платних камерах не пропонується і не забезпечується нічого надзвичайного. У платних камерах є можливість користуватися більшою ніж звичайно площею, а також базовим обладнанням на кшталт холодильника, телевізора або столового приладдя, а також там ремонт «не сторічної давнини».

« Наявність платних камер не порушує прав людини. Як і раніше, ми забезпечуємо функціонування безкоштовних камер і їх стан не тільки не погіршиться, а навпаки буде поліпшений за рахунок доходів, які генеруватимуть платні камери», – стверджує Малюська.

Він наголосив, що мова йде про слідчі ізолятори, де утримуються люди, щодо яких немає вироку суду і які вважаються невинуватими у вчиненні злочину.

«Що стосується злочинців (щодо яких вироки набрали законної сили) то їм жодні поліпшені умови за гроші створюватись не будуть. У тюрмах усі будуть у рівних умовах і будуть відбувати встановлене судом покарання за вчинений злочин», – заявив міністр.

Читайте також: Із землі у лісі поблизу Решуцька дістали ще 38 боєприпасів часів війни

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024