У Рівному обікрали бібліотеку

17 Травня 2020, 13:17
1643

У Рівному 17 травня зранку обікрали бібліотеку на Київській,44.

Винесли два принтера, сканер, зламали ґрати на вікні, пошкодили саме вікно, а також двоє дверей всередині книгозбірні. Про це повідомляє Суспільне.

Директорка Централізованої бібліотечної системи Рівного Вікторія Гупалюк зазначила, що загалом збитки оцінюють у приблизно 30 тисяч гривень. Жінка розповіла журналістам детально про те, як відбувався злочин та які висновки після нього доведеться зробити.

Коли це сталось. Близько п’ятої ранку спрацювала сигналізація – до неї під’єднана частина бібліотеки.

«Поліція охорони викликала мого працівника, бо спрацював сигнал про проникнення. Коли приїхали, то побачили, що в одному з кабінетів, який не під сигналізацією – там зник принтер, сканер, все розкидано, приміщення повністю перевернуте, може, шукали гроші. Пошкоджені двері, бо були закриті на замок і пошкоджені двері в інтернет-центр, який був під сигналізацією. Власне, оце і спрацювало, злодії злякалися, бо спрацювала сигналізація і вони зрозуміли, що через 5 хвилин буде поліція», – розповіла Вікторія Гупалюк.

Бібліотека знаходиться у багатоповерхівці, проникнути всередину злодії змогли, зламавши металеві ґрати на вікні.

«Так як мені пояснила поліція, то є якісь пневмоножиці, які не видають великого шуму. А враховуючи, що це було десь 4-5 ранку, то це період глибокого сну у людей».

Проникнення – вдалось із третьої спроби. Вікторія Гупалюк каже, що за 13 років роботи сьогодні – третій випадок спроби обікрасти бібліотеку і перший, який злодії довели до завершення.

«Перших два рази була спроба проникнення. Останній раз, то сусід побачив, як намагалися відкрити вікно і він просто почав кричати, що «викликаю поліцію» – і вони повтікали», – розповідає директорка.

Збитки. Директорка ЦБС Рівного попередньо підрахувала, що крайній інцидент завдав фінансових втрат на приблизно 30 тисяч гривень.

«Два принтери по 3,5 тисячі, вони треба, бо бібліографи друкують картки для каталогів, вони дуже багато такої різної інформації друкують – це 7 тисяч. Сканер – десь приблизно стільки ж. Плюс заміна вікна, заміна двох дверей, ґрати. Це затягне в гарну суму. Єдиний, мабуть, вихід – повністю все приміщення на сигналізацію ставити. Але це виллється в немалі кошти. Ми в основному ставили на сигналізацію ті приміщення, де найбільше скупчення техніки і де більш таки сучасніша, більш новіша техніка. Я вже поставила до відома свого керівника – начальника управління культури, з понеділка ми це питання будемо підіймати, бо дійсно у нас вже це питання на язику крутиться останніх роки 2-3. Тут би ще й камери спостереження не завадили. Часом всередину заходить такий, скажімо, контингент, який, ймовірно, придивляється, що й де лежить», – розповіла директорка Центральної бібліотечної системи.

Будуть робити висновки. Вікторія Гупалюк пояснила, що не все приміщення бібліотеки під сигналізацією через обмежене фінансування. Це питання, зважаючи на прецедент, пропонуватиме переглянути.

Читайте також: Для міської дитячої лікарні Рівного придбали пуфи

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024