Хто прибиратиме: поблизу Рівного скинули гору відпрацьованих ламп

20 Травня 2020, 18:01
2012

Хто викинув гору відпрацьованих ламп на околиці Рівного – з’ясовує поліція.

Спеціалісти мають встановити рівень небезпечності відходів, що з’явились у районі «Агроперобки», це територія Великоомелянської ОТГ. На місці працюють екологи. Про це інформує Суспільне:Рівне.

Світлину з лампами біля польової дороги рівнянину Сергію Музичуку надіслав товариш. Чоловік з друзями вирішив прибрати стихійне звалище. Назбирали 23 величезні пакети різних деталей від лампочок. Коли стали шукати, куди можна здати сміття – почули, що воно небезпечне. Тому викликали поліцію і службу надзвичайних ситуацій.

«Це дуже велика кількість, це, може, завод скинув. Можливо, вони комусь заплатили за утилізацію, а той сюди вивіз. Там велика машина відходів, які вони просто не докинули в обрив. Приїхала поліція, вони все зафіксували, я написав заяву. Залишили там ті мішки», – розповів Сергій Музичук.

У ДСНС дзвінок отримували, але забирати чи ліквідовувати відходи має той, хто їх туди привіз, або ж Великоомелянська ОТГ, бо це її територія, повідомив журналістам начальник відділу цивільного захисту Рівненського міськрайонного управління ДСНС Роман Яріш.

«Свою роботу ми зробили, скоординували всіх. Повідомили поліцію, державну екологічну інспекцію, ОТГ. Наші працівники не можуть оцінювати рівень небезпеки, ми повідомили Держпродспоживслужбу району, а вони мають встановити, чи залучати лабораторний центр, який може оцінити рівень небезпеки. Треба з’ясувати, чи це просто відходи, чи небезпечні і вже далі – приймати рішення, як їх утилізувати», – пояснив Роман Яріш.


Голова Великоомелянської ОТГ Алла Карпюк знахідкою обурена. Каже, що у той район містяни регулярно викидають різні відходи.

«Ми не знаємо, хто власник. У міру своїх можливостей і повноважень будемо вирішувати, що з ними робити. Якщо небезпечні – є особлива процедура. Тому ми просимо, щоб вжили всіх заходів, щоб перш за все встановили власника, хто б це міг зробити. Людина має бути покарана, хто би це не був, – повідомила Алла Карпюк.

У громаді вже думають встановити шлагбаум, щоб убезпечити людей, які там живуть. Наприкінці минулого тижня ламп ще там не було, розповів рівнянин Максим, який бігає у тій місцині кілька разів на тиждень.

«Лампочок не помічав. Вони з’явились десь за останні три-чотири дні. Я там часто пробігаю біля цієї ділянки. Загалом звалище досить велике, це дуже неприємно, там батьки з дітьми гуляють, велосипедами їздять», – розповів Максим.

На звалище ламп виїхали представники екологічної інспекції Поліського округу, якраз проводять перевірку, обстежують територію, повідомив начальник управління державного екологічного нагляду області Сергій Пашковський.

На місці працювали слідчі, за фактом забруднення або псування земель у Рівненському районному відділенні поліції розпочали досудове розслідування, повідомила пресофіцерка відділу комунікації Нацполіції області Марія Юстицька.

«Порушили кримінальне провадження за частиною 1 статті 239 Кримінального кодексу України. Правоохоронці працюють над встановленням осіб, причетних до вчинення злочину», – уточнила Марія Юстицька.

Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко повідомив, що 20 травня спеціалісти мають відібрати та оцінити ґрунт, щоб зробити висновки про вплив цих відходів на довкілля. Утилізація ляже на плечі ОТГ, якщо не знайдуть, хто викинув відходи, й визнають їх «безхозними».

«Для цього є ресурс природоохоронних фондів. Якщо його може не вистачати, після звернення в ОДА будемо приймати відповідні рішення. Давайте, дочекаємось рішень і висновків експертів, оцінки цієї ситуації й будемо реагувати щодо утилізації», – сказав Ігор Тимошенко.

Читайте також: У Городищі згорів будівельний вагончик


 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024