У Пересопниці презентували давньоруське житло

22 Травня 2020, 18:00
1734

Унікальну двохярусну житлову споруду із двома печами, «по чорному» та з димарем можна побачити в культурно-археологічному центрі «Пересопниця».

У рамках року промоції культурної спадщини з кінця березня на території культурно-археологічного центру «Пересопниця» проводилось археологічне дослідження котловану житла XII-XIII століття. В ході цього зробили реконструкцію житла заможного жителя літописної Пересопниці. Про це інформує Управління культури та туризму Рівненської ОДА.

Житло реконструйоване за археологічними та етнографічними матеріалами на місці колишнього будинку. Поєднує в собі зрубний підкліт із пічкою «по чорному» та каркасно-стовпову наземну конструкцію. Дах зробили за принципом гонту. Під час дослідження зафіксували додаткове житло X століття.

На презентації реконструкції житла заможного міщанина ХІІ століття були присутні заступник голови обласної ради Олексій Бучинський, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Любов Романюк, директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. Любов Романюк привітала з відкриттям такої унікальної споруди, аналогів якої немає в Західній Україні, та вручила почесні грамоти Олексію Войтюку-художнику-реставратору та Віталію Тимощуку-молодшому науковому співробітнику культурного-археологічного центру «Пересопниця», які перш за все виконали основні реставраційні роботи.

Тепер це частинка туристичної привабливості Рівненщини.

Читайте також: У Рівненському музеї військової історії розширюють експозицію АТО






 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024