Громади Рівненського району демонструють значний приріст податку

11 Липня 2020, 17:00
927

Об’єднані територіальні громади Рівненщини за підсумками першого півріччя демонструють найвищі темпи приросту податку на доходи фізичних осіб.

Департамент фінансів облдержадміністрації наводить такі показники: Старосільська ОТГ — 148,4%; Локницька ОТГ — 141,3%; Висоцька, Крупецька і Тараканівська  ОТГ — понад 130%; Вараська, Бугаївська і Шпанівська ОТГ — понад 120%. Про це повідомляють у Рівненській обласній раді.

Як пояснив голова Старосільської ОТГ Рокитнівського району Михайло Кузьмич, досягти непоганих фінансових показників їм вдалося, зокрема, й тому, що на території громади з'явився новий платник податків, від якого громада щомісяця отримуватиме до бюджету 100 тисяч гривень ПДФО. Крім того, поліпшилася ситуація щодо легалізації працівників, і місцевий бізнес почав офіційно сплачувати на них податки. За словами Михайла Кузьмича, хоч і карантин, Старосільській ОТГ вдається  виконувати бюджет. Так, за підсумками півріччя, загальне виконання становить 115 відсотків.

Очільниця Тараканівської ОТГ Дубенського району Наталія Сорочинська приріст ПДФО на понад 130 відсотків у своїй громаді пов’язує передусім зі свідомим місцевим бізнесом. До соціально відповідальних підприємств керівник зарахувала, зокрема, цегельний завод та Дубенську аграрну компанію, які навіть в період карантинних обмежень працювали, виплачували зарплатню та відповідні податки і збори. 

Водночас, через звільнення від сплати земельного податку на час карантину, бюджети ОТГ відчутно втратили, адже показник цього податку за перше півріччя по області склав 97 відсотків. Станом на кінець травня, за даними головного управління ДПС в Рівненській області, суму відповідних податкових зобов'язань лише за березень фактично зменшено на понад 23,6 мільйона гривень.

Нагадаємо, це стало причиною того, щоб Рівненська обласна рада звернулася до вищого керівництва держави з пропозицією розробити механізм і компенсувати місцевим бюджетам фінансові втрати через звільнення від сплати земельного податку.

Читайте також: До бюджетів Рівненщини надійшло понад 2,7 мільярда гривень податку

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024