Історія ошуканого луцьким терористом панотця з Рівного

22 Липня 2020, 18:50
2919

Голова рівненської незалежної православної парафії на честь ікони Божої Матері «Несподівана Радість» єпископ Іов (у миру Василь Коновалюк) розповів журналістам Район.Рівне, що влітку минулого року в будинку-скиту, де він проживає і відправляє богослужби, відбувалися нагальні ремонтно-будівельні роботи, здебільшого пов'язані з облаштуванням притулку для собак, яким тут надано постійний прихисток і якими єпископ Іов самотужки опікується.

Оскільки роботи виявилися значно важчими і дорожчими, ніж передбачалося, і розрахуватися за них не було змоги, то єпископ Іов вирішив терміново продати кілька власних антикварних речей, про що і дав оголошення на своїй сторінці у Фейсбуці.

«І тоді одна відома зоозахисниця з Рівного порадила свого знайомого з м. Дубна, який, за її словами, також опікувався безпритульними собаками і одночасно займався антикваріатом. Коли він приїхав до мене, то, уважно оглянувши речі, сказав, що може допомогти їх продати за найвигіднішою ціною, без жодного зиску для себе особисто, оскільки пересвідчився, що справді це безпосередньо пов'язано з турботою про братів наших менших», – розповідає єпископ.

Цей чоловік і був Максим Кривош, тепер більш відомий як «луцький терорист». Він сказав, що повезе речі на продаж до Києва, адже там найкращі ціни в Україні. За домовленістю, мав за кілька днів повернутися зі столиці або з грошима, або з цінними речами, які взяв під реалізацію. Загалом єпископ Іов віддав «антиквару» 11 предметів: хрести, ікони, дароносицю і лампаду. З Києва Кривош повернувся за два дні без грошей та речей, мав злегка перемотану праву руку.

«Він розповів карколомну історію, буцімто в Києві його та ще кількох продавців антиквару "пов'язали СБУшники" і звинуватили у продажі крадених речей. І щоб "зам'яти справу", вони нібито вимагали в самого лише Кривоша 15 тисяч доларів, з яких шість він уже їм віддав, а ще дев'ять просив позичити у мене. Я йому з обуренням відповів, що якби сам мав таких потужних позичкодавців, то свої речі, можливо, взагалі б ніколи не продавав», – свідчить єпископ.

Тоді Кривош пообіцяв проблему вирішити самотужки і речі незабаром повернути. Через кілька днів зателефонував до єпископа Іова, сказав, що питання вирішив, речі забрав назад, але зараз перебуває в лікарні і через це сам речей привезти не зможе, а через якусь людину надішле їх з Луцька Новою поштою.

«Коли я взяв у руки посилку, то відразу відчув, що вона занадто легка. У картонці були лише дві речі з тих одинадцятьох, які я давав Кривошу, а саме одна ікона та один хрест, – ті, що з вигляду були найдешевші», – каже єпископ Іов.

Ошуканий владика Іов одразу зателефонував Кривошу, але той був поза зоною. Пізніше кілька разів на зв'язок то виходив, то знову зникав, кожного разу обіцяючи єпископу, що вийде з лікарні і «буде розбиратися, де поділися речі». Коли владика Іов зрозумів, що чекати від Кривоша повернення речей марно, написав заяву в поліцію.

«За цілий рік мене викликали в поліцію лише один раз для пояснень, навесні. Чи розслідувалася ця справа взагалі – мені не відомо. А тепер зі ЗМІ я дізнався, що Кривош ще й комусь монети "продавав", ошукуючи при цьому покупців. Певне, це був його постійний промисел такий... Як християнин, я простив йому кривду і молився за нього. Що речі повернуться до мене назад, майже не сподівався, чесно кажучи. Натомість люди, більшість з яких я досі взагалі не знав або знав лише заочно, відгукнулися на мою біду, допомогли хто пожертвами, хто посильними позичками, щоб той етап робіт у нашому «собачому» скиту якось завершився. З Кривошем я більше не бачився і не спілкувався, а коли він у Луцьку автобус захопив, я його одразу впізнав. Чому він такі ганебні вчинки супроти людей робив, не знаю, можливо, така в нього "філософія" життя…», – резюмував єпископ Іов Коновалюк.

Читайте також: «Моя смерть взрывам не помеха»: все, що відомо про «луцького терориста»

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024