У парку Рівного електромашинка врізалась у коляску з немовлям

26 Липня 2020, 11:56
Рівнянка Тетяна із немовлям 2921
Рівнянка Тетяна із немовлям

У Рівному дитина на електроавтомобілі врізалась у коляску з немовлям і ледь не перекинула її.

Про це йдеться на сайті Суспільного.

Інцидент відбувся у парку Молоді. Забій коліна та паніка через небезпеку, що загрожувала її семимісячному немовляті – так рівнянка Тетяна Тимченко описує наслідки прогулянки.

 

Історія Тетяни з сином

Тетяна Тимченко із семимісячним сином Теоном гуляє на «лебединці» щодня. Кілька днів тому, коли жінка сиділа на лавці, а поруч стояла коляска, в неї врізався мініатюрний електромобіль. Машинкою керував неповнолітній хлопчик. В останній момент після зіткнення, за словами Тетяни, вона встигла втримати коляску із сином.

«Коляска могла перевернутися, я в секунду встигла її повернути. Я отримала забій коліна, але це нічого страшного. Могла травмуватися та дитина, яка була за кермом, вона могла втаранитися не в нас, а могла втаранитися в бровку, в дерево», – розповіла Тетяна.

Батьки хлопчика, який керував електромобілем, за словами Тетяни, стояли осторонь. Жінка підійшла до працівників, які здавали ці іграшки на прокат.

«Ми підійшли, запитали, хто несе відповідальність за те, що сталася така ситуація і що міг бути нехороший висновок. І запитали, чи є у них відповідні дозвільні документи. За дозвільні документи нам сказали, що вони є. Я попросила їх надати, але їх ніхто не надав», – додала рівнянка.

Власник дитячих електромобілів надати свій коментар не зміг. Коментувати відмовилися й інші підприємці, яких журналісти Суспільного застали біля «Лебединки».


 

За ким контроль?

Хто регулює, контролює та дозволяє роботу таких атракціонів, Суспільне запитало в управлінні житлово-комунального господарства. Саме сюди звертаються підприємці задля погодження їхньої роботи та підписують договір з Трестом зеленого господарства на утримання території, яку вони займають.

Під час підписання договору Трест з підприємцями обговорює нюанси і вимальовує схему, яку площу треба прибирати і за яку ті мають платити, – каже заступник начальника УЖКГ міста Володимир Лапюк. І саме ця площа є тією, де підприємці повинні здійснювати свою діяльність.

«Звичайно, вони можуть поставити там якісь стійки, якось стрічкою обгородити, тобто показати межу, де дитина може кататися і, щоб батьки поряд були. За інше – ні Трест, ні управління відповідальності не несе. Це безпосередньо відповідальність підприємця, адже він заробляє кошти», – каже Лапюк.

 

Що ж таке «машинка»

На відміну від атракціонів у парку Шевченка, ці машинки не належать до об'єктів підвищеної небезпеки, – стверджують у Держпраці.

«На будь-яке розміщення повинен бути проєкт, який повинен пройти експертизу і це повинні знати власники тих територій, які виділяють. І ми пишемо щороку листи в органи виконавчої влади міста Рівне, районів. На жаль, в нас немає діалогу,» – каже начальник відділу Держпраці області Іван Онищук.


 

Що робити, якщо вас зачепила «машинка»

 

Якщо такі електромобілі завдали вам матеріальної шкоди чи травмували – юристи радять одразу на місці викликати патрульних. Для того, щоб вони вважались об'єктом підвищеної небезпеки, міні-машинки повинні рухатися швидше, ніж 4 метри за секунду, – каже юрист Юрій Клекотка. Такої швидкості у них точно немає.

«І вони взагалі виходять за рамки будь-якого законодавства, будь-якої перевірки, тобто звичайна підприємницька діяльність, звичайна реєстрація і все. Ніхто швидкість не визначає і ступінь також ніхто не визначає. Скоріше – це до першого прецеденту», – каже Клекотка.

В обох управліннях Держпраці та житлово-комунального господарства готові реагувати на заяви від містян з приводу порушень на таких атракціонах. Тетяна Тимченко вже готує документи.

«Має бути окремо місце для пішоходів і окремо місце для таких атракціонів», – вважає рівнянка.


 

Реакція мера

Міський голова про інцидент із машинками на «Лебединці» вже знає.

«Ми, напевно, зробимо якусь соціологію і приймемо рішення. Можливо, і заборонимо. Подивимося, кого більше і як. Можливо, там поставимо скриньку і там будемо збирати», – прокоментував Володимир Хомко.

Читайте також: У Рівному в квартирі зачинилась дитина, викликали рятувальників

Судили водія Opel Vectra, що спричинив аварію у центрі Рівного

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024