Грант з Брюсселю на 443 тисячі євро: за ці гроші відкриють «Таємничі підземелля Рівного» 

07 Серпня 2020, 10:55
2251

У місті готують до відкриття «Таємничих підземель Рівного».

Над проєктом у парку Шевченка в Рівному працювали три роки. Реалізовували його за спільний кошт Євросоюзу та бюджету міста. 443 тисячі євро – це сума гранту з Брюсселю. Два мільйони гривень виділили з міської казни. Наразі на об'єкті монтують тематичні експозиції, вимощують бруківку та облицьовують гранітом чашу фонтана «Богатир». Про це інформує Суспільне.

В одному з оглядових кіл проєкту «Таємничі підземелля Рівного» змонтували першу експозицію. Її назва – «Еволюція військової агресії». Автор концепції – художник-монументаліст Анатолій Гайдамака. Графіка – здолбунівчанки Валентини Кобриної. Пошуком і обробкою експонатів займалися реставратори.

«Починаючи від кам'яного віку, кам'яний наконечник діориту, бронзовий період, скіфи, Русь, Литовська доба, Російська імперія, війни, в яких постійно брали участь українці – Перша світова, Друга світова. Оскільки наш об'єкт був знищений війною, ми маємо показати цю всю агресію», – розповідає реставратор Євген Заблоцький.

Проєкт «Таємничі підземелля Рівного» втілюють у парку імені Тараса Шевченка на місці, де стояв палацик Любомирських. У 19-му столітті тут мешкала родина Любомирських, починаючи від Фредеріка. Найцікавіший, за словами реставратора, Казимир. У палаці він прожив основну частину життя: писав твори, був меценатом, вкладав кошти в розвиток науки, збудував костел (теперішня Рівненська обласна філармонія – ред.).

Саме з такою діяльністю Казимира Любомирського пов'язана експозиція, яка буде у найбільшому оглядовому колі. У ньому облаштують три круглі підставки з предметами зі сфери науки, мистецтва і дозвілля. І таким чином, зі слів Євгена Заблоцького, візуалізують символ збереження культурної спадщини.

«Він же – «Червоний Хрест культури», або «Пакт Реріха». Цей пакт увійшов в основу поняття «збереження культурної спадщини», – додає Євген Заблоцький.

Будівлю палацику знищили у Другу світову війну, а підземелля під нею виявили восени 2016-го, коли в цьому місці провалися асфальт. Тоді ж виникла ідея їх розчистити, реставрувати і зробити туристичним об'єктом, що має назву «Таємничі підземелля Рівного», – пояснює начальник міського управління культури й туризму Тарас Максименко.

Відкриття об'єкту чиновник анонсує на 30 серпня і додає, що це стосуватиметься поки зовнішньої частини підземель.

«Внутрішня частина – все буде готове, але ми будемо передавати з балансу управління на баланс парку культури відпочинку», – розповідає Тарас Максименко.

Подібна процедура – одна з вимог Єврокомісії, за грантові кошти якого втілювали проєкт «Таємничі підземелля Рівного», пояснює він.

«Вся будівельна частина – десь близько 10 мільйонів гривень. Якщо говорити про реставраційну складову, то четвертина цих грошей пішла на те, щоб цей об'єкт вистояв не один десяток, а то й сотню років. Тобто за 200-літню кладку ми спокійні», – додає чиновник.

Очільник додав, що наразі проводять біоцидну обробку підземель. Це – протигрибковий засіб, щоб майбутні відвідувачі не дихали грибком.

Відтак, доступ в муровані склепіння наразі закритий. На оглядових колах над ними – спеціальне потрійне протиударне скло. На двох конструкціях при вході воно матове, крізь інші можна буде роздивлятися експозиції. А ще у зовнішній композиції буде фонтан «Богатир», щоправда чашу об'єкту змістили, аби вода не руйнувала скульптуру.

А ще на відкритті «Таємничих підземель Рівного» 30 серпня зазвучать твори композитора Казимира Любомирського, який жив у зруйнованому палацику.

Читайте також: У Рівному закупили еко-торби та футболки для проєкту «Таємничі підземелля Рівного»

Еволюція військової агресії
Еволюція військової агресії

На фото реставратор Євген Заблоцький
На фото реставратор Євген Заблоцький




 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024