У Рівному в історичному парку під відкритим небом кували автентичні ножі

10 Серпня 2020, 12:14
2046

Давньоруські класичні ножі орієнтовно 9-11 століть кували в суботу, 8 серпня, в городищі «Оствиця» у Рівному.

Місцевим майстрам клубу історичної реконструкції поки бракує досвіду у автентичному ковальстві, то ж на майстер-клас запросили коваля зі Львова. У Рівне він приїхав зі своїми заготовками, бо виготовлення одного ножа автентичним методом триває як мінімум – тиждень. Про це інформує Суспільне.

У клубі історичної реконструкції «Оствиця» планують відтворити історичну частину. Для цього, за словами його керівника Юрія Ойцюся, додатково запрошуватимуть майстрів з інших міст. Потому у клубі планують зробити навчальні відеоматеріали, щоб показувати, як це робили в давнину.

З-поміж усіх заходів – ковальство. На цей захід запросили майстра Ігоря Ригеля зі Львова. На виготовлення одного ножа автентичним методом, починаючи від виплавки руди, за словами майстра, йде мінімум тиждень. То ж до Рівного він приїхав зі своїми заготовками.

На фото коваль Ігор Ригель, м. Львів
На фото коваль Ігор Ригель, м. Львів

Майстер Ігор Ригель ковальством займається близько 17-ти років. Розповів, що найчастіше автентичним методом доводиться кувати обладунки. Про «Оствицю» почув від друзів, приїхав на фестиваль та вирішив допомогти.

Подібні ножі робили для економії матеріалу:

«Деревне вугілля, глина, вогонь, залізо – все кується, збирається, і в результаті отримуємо достойний виріб», – розповів Юрій Ойцюсь.

керівник клубу історичної реконструкції Оствиця Юрій Ойцюсь
керівник клубу історичної реконструкції Оствиця Юрій Ойцюсь

У кожній професії є свої нюанси. Для того, щоб виготовити ніж, прийшлося навіть переробляти піч, додав керівник клубу.

Читайте також: Рівному подарували корабель



 

 

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024