Реконструкція стадіону «Авангард»: між фірмами-учасниками тендеру була змова

14 Серпня 2020, 14:03
4692

На тендері по реконструкції стадіону «Авангард» була змова.

Принаймні так вважають у рівненському відділенні Антимонопольного комітету України, які вже закінчили чергове розслідування про антиконкурентні узгоджені дії двох фірм, що призвело до спотворення результатів торгів при закупівлі робіт з реконструкції Стадіону «Авангард» у Рівному. Мова йде про фірми «Фіалка» та «Стиль-декор». Нині справа перебуває у Західному відділенні АМКУ у Львові, там мають прийняти й оприлюднити остаточне рішення. Коли це буде  невідомо. Рівненські антимонопольники кажуть, мало б бути 10-15 днів (які вже минули), а львівські від будь-якої конкретики відмовляються. Про це пишуть Ангеліна Захарова, Святослав Клічук для «За чесний тендер».

А тим часом, згадані фірми так і не заплатили присуджені їм та ще двом іншим учасникам понад 18 мільйонів гривень штрафів. Вони намагаються через суд уникнути відповідальності, для цього залучили нових експертів.

Але про все по черзі. Розпорядженням від 30 січня 2020 року № 67/1-рп/к фахівці Рівненського відділення Антимонопольного комітету розпочали розгляд справи № 67- 01/15/1-20 про узгоджені дії ПВКФ «Фіалка» та ТОВ «Стиль-Декор», які стосуються спотворення результатів торгів (тендерів) під час другого тендеру на реконструкцію стадіону «Авангард». https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-11-22-003115-c

Тоді свої документи подали 6 учасників, але після попередньої перевірки документів допустили лише трьох:

ТОВ «Комплекс-В»  не допустили до аукціону

ТзОВ «Фірма Опорядрембуд» не допустили до аукціону

ТОВ «Луцьккомунбуд»  не допустили до аукціону

ПВКФ «Фіалка»  допустили до аукціону

ТОВ «Стиль-Декор» допустили до аукціону

ТОВ РЕНОМЕ-ЄВРОБУД  допустили до аукціону


Завершили це розслідування, за словами голови рівненського обласного територіального відділення АМКУ Віктора Боденчука, у липні 2020. Але діляться інформацією неохоче. На запитання, чому запідозрили змову та які саме порушення виявили тоді ще Голова Рівненського відділення АМКУ Віктор Боденчук не відповів.

«Ми зібрали усі матеріали й відправили їх у Львів. З 1 червня Рівненське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України припинило виконання своїх функцій, правонаступником всіх майнових прав та обов’язків відділень визначено Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, що у Львові. Тож наш працівник підготував подання з попередніми висновками. Узгоджене з юристами. Нині цю справу розглядають у Львові. На все є 10-15 днів, але ми писали у рекомендаціях – 10 днів. І вже за результатами розгляду у Західному міжобласному територіальному відділенні мають прийняти якесь рішення у справі про антиконкурентні дії учасників тендеру по «Авангарду», – сказав Віктор Боденчук.

НЕ ПЕРША ЗМОВА ЗГАДАНИХ УЧАСНИКІВ

Цікаво, що торік «Фіалка» та «Стиль-Декор» вже були покарані за антиконкурентні дії на двох тендерах. Нагадаємо, у липні 2019 року тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України ухвалила одне з найбільш резонансних рішень для Рівненщини – оштрафувати чотири будівельні товариства за антиконкурентні узгоджені дії на двох тендерах: щодо будівництва очисних споруд у Березному та щодо добудови будівлі міського управління соцзахисту на вулиці Драгоманова, 7 у Рівному.

В обох випадках фігурували й «Фіалка» і «Стиль-декор». Розслідували цю справу близько 2 років, з осені 2017-го до липня 2019-го.

Згаданий тендер на реконструкцію «Авангарду» вартістю в понад 200 мільйонів гривень відбувся якраз в цей проміжок. Тому «Фіалка», яка у 2019-му, після історії з будівництвом у Березному та Рівному отримала заборону участі в публічних закупівлях на 3 роки, все-таки взяла участь в торгах на реконструкцію стадіону «Авангард» і виграла їх.

Не знаючи, які докази має Антимонопольний, активісти ГІ «ЗА чесний тендер» самі проаналізували документацію та припустили, що деякі ознаки узгодженої участі в тендері по «Авангарду» ідентичні попередній справі щодо будівництва очисних споруд у Березному та добудови будівлі міського управління соцзахисту на вулиці Драгоманова, 7 у Рівному.

ЯКІ ОЗНАКИ ЗМОВИ:

Зокрема, зв’язки та спільні інтереси:

ПВКФ «Фіалка» пов’язана з ТзОВ «УБРМІ» сімейними зв’язками (Сак Вадим – швагро Юрія Фалка), знаходяться фактично в одному офісі в м.Рівне, пров. Шпанівський, 55, що було у власності дружини Фалка Юрія – Оксани; мали як мінімум 27 спільних працівників, в тому числі бухгалтера (встановлено рішенням АМКУ №52-р-тк від 19.07.2019 року);

- ТзОВ «Стиль-декор» в тендері на реконструкцію Авангарду подав ТзОВ «УБРМІ», як субпідрядника;

- ТзОВ «Стиль-декор» та ПВКФ «Фіалка» мали двох спільних працівників, в тому числі спільного кошторисника у 2015-2016 роках (встановлено рішенням АМКУ №52-р-тк від 19.07.2019 року);

- Обидва учасники подали інформацію в складі пропозиції про трьох однакових субпідрядників: ТОВ «АРМ-ЕКО», ПрАП «Мехбудсервіс» та ТОВ «С.П.А.С»;

- Керівник ТОВ «С.П.А.С» (37154467), Парфенюк Валерій Анатолійович, є співзасновником фірми «Вогнезахисні системи» (код ЄДРПОУ: 39219410) разом з Фалком Володимиром, власником ПВКФ «Фіалка»;

- ПВКФ «Фіалка», аби підтвердити наявність матеріально-технічної бази, надали договір від 14.02.2017 року найму транспортних засобів з Григоренком Володимиром Володимировичем (ІПН: 3381219759)

- ТзОВ «Стиль-Декор», аби підтвердити наявність матеріально-технічної бази, надали договір від 10.08.2017 року оренди механізмів та машин з ТзОВ «АВТОСЕРІВС РІВНЕ» (41489716). Одним із власників вказаного Товариства є особа з ім’ям Григоренко Володимир Володимирович.

- Крім того, особа з таким же ім’ям, Григоренко Володимир Володимирович, є директором будівельної фірми ТзОВ «БК «Случ», першим власником якої був Фалко Юрій Володимирович; Григоренко Володимир Володимирович також є власником фірм ТзОВ «Теплоенерго Сервіс», засновником фірми «Західенергопром», що зареєстровані за адресою: м.Рівне, пров. Шпанівський, 55 – адреса ПВКФ «Фіалка».

Активісти також вказують на те, що текст деяких документів пропозиції сформовані однаково. Наприклад, документ «Календарний графік виконання робіт на об’єкті будівництва» в обох учасників, починаючи з найменування основних робіт «Буронабивні палі», передбачають однакові дати початку та закінчення робіт. В тому числі, помилково зазначені дати з 21.08.2018 по 03.08.2018 (з пізнішого числа до попереднього) в роботах «Стіни» та «Монолітні колони».

Банківські гарантії, подані обома учасниками, оформлені в одному банку «Банк інвестицій та заощаджень» м. Київ з різницею у два дні.

Цікаво, що нині «Фіалка» спокійно будує стадіон «Авангард». А юристи цієї фірми досі оскаржують рішення Антимонопольного комітету щодо попереднього тендеру – щодо будівництва очисних споруд у Березному та будівництва приміщення під управління соцзахисту на вулиці Драгоманова у Рівному. Тоді «Фіалку» та «Стиль-Декор» оштрафували на 18,5 млн гривень. І цей штраф фірми сплачувати не хочуть. Юристи цих фірм оскаржують рішення АМКУ у Господарському суді Києва. Через «незалежних» експертів юристи «Фіалки» та «Стиль-Декору» намагаються довести, що кошториси фірм не схожі. Ба більше — складені різними програмами. Про це йдеться у реєстрі судових рішень.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/87522164?fbclid=IwAR1F7kp4hvmXhokXq6p5m2Ddeo1NjUPkrtKmJNv3rTGT-_GgXms8udCsT6w

Хоча раніше, коли антимонопольники розслідували цю справу (по Березному і Рівному - авт.), жодних таких заперечень фірми не висловлювали.

Тепер уже ексголова Рівненського обласного територіального відділення АМКУ Віктор Боденчук у розмові з журналістом так прокоментував попередню справу:

Попередній штраф у розмірі понад 18 млн грн фірми не сплатили. Справу розглядає апеляційна інстанція, там ніхто не збирається платити. Я до чого веду. Навряд чи ця справа завершиться сплатою штрафів. Якби там не було, ми знаємо про їхні сталі господарські відносини й зв’язки. Доведено, що вони працювали у змові (йдеться про тендер по Березному та приміщенні на вулиці Драгоманова у Рівному – авт.) ...Справа по стадіону – там на понад 200 млн грн – тендер виграли ще до того, як «Фіалці» та «Стиль-Декору» заборонили на 3 роки участь у тендерах. Все ж, це не наша компетенція зараз. По «Авангарду» остаточне рішення за Західним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України.

У Західному міжобласному тервідділенні АМКУ телефоном повідомили що розгляд справи по «Авангарду» триває. Про строки розгляду тут не кажуть. Телефоном фахівець Західного відділення АМКУ, яка відмовилась представлятись, повідомила:

Рішення ще не прийнято. Як тільки воно буде, ми його опублікуємо на нашому сайті. Тоді із ним, офіційним висновком, ознайомитесь. Інформацію про те, коли це саме буде – не можу сказати. Це наші внутрішні документи, які йдуть у нас у відділені. Вони не виносяться на загальне обговорення. Якщо нам справу передали, то розслідування ще не завершене. У нас немає конкретних термінів, читайте закони. Рішення може бути й завтра, і післязавтра.

Зауважимо, що протягом тижня ми намагались отримати коментарі Юрія Фалка – директора «Фіалки». Втім, він уникав розмови щодо будівництва «Авангарду» та імовірної змови на тендері посилаючись на зайнятість.

Водночас з директором фірми «Стиль Декор» Ігорем Мельником – імовірним співучасником змови по «Авангарду» – взагалі не вдалось поспілкуватись. Усі контакти, вказані у відкритих джерелах, «приводили» нас до секретаря фірми. Жінка не представлялась. З її слів, Ігор Мельник постійно був зайнятим і не мав часу на розмови з журналістами.

Чому змова на тендерах це погано? пояснює свою думку активіст ініціативи  «ЗА чесний тендер» Святослав Клічук:

Бо фірми імітують конкуренцію, реально не торгуються, можуть маніпулювати результатами аукціону і таким чином бюджет втрачає потенційну економію. В такому випадку мова йде про мільйонні втрати коштів платників податків. Змови між вищезазначеними фірмами на попередніх тендерах вже доведені, але вони відмовляються платити штрафи. Але нині їм загрожують нові штрафи, які, скоріш за все, вони знову будуть оскаржувати…


 

Варто зазначити, що рішення АМКУ оскаржується у 2-місячний термін з моменту одержання такого рішення. А десятиденний термін, про який вище зазначав Анатолій Боденчук, є у львівських антимонопольників на те, щоб оприлюднити «вердикт», резюмувала юрист Мирослава Примак:

Фактично, судовий розгляд справи щодо оскарження рішення АМКУ про накладення штрафу ще не розпочато, а ухвалою про призначення експертиз провадження зупинено.

Експертизи в таких справах часто призначаються, адже фігуранти змови часто думають, що схожість в оформленні документів можуть знайти лише експерти.

Однією з установ, експерти якої мають право проводити дослідження, є Волинське відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз. Вказані експерти знають про кримінальну відповідальність за подачу завідомо неправдивих висновків. Крім того, за вплив на діяльність судового експерта теж існує кримінальна відповідальність.

Оскільки державні експертні установи нині переповнені ухвалами судів про проведення експертиз, відповідні висновки можна чекати місяцями.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди розділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024