У Свято-Покровському соборі Рівного освячували букети з польових квітів та маку. ВІДЕО

14 Серпня 2020, 09:50
3728

14 серпня православний світ відзначає свято Маковія – від імені семи мучеників Старого Завіту – Маковеїв. Його ще називають Мокрим, або Спасом на воді. На Маковія прийнято вшановувати воду, пекти пряники, пироги та млинці з медом і маком.

Історія виникнення цього свята у Константинополі була пов’язана передусім з тим, що на спекотний серпень припадав пік епідемій. З метою запобігання хворобам і людським смертям установився звичай здійснювати хресну ходу, освячуючи вулиці й дороги Хрестом Господнім – священною реліквією, яку заради цього виносили з царської скарбниці. 

Нині під час церковного богослужіння хрест виноситься на середину храму, де відбувається поклоніння йому. Крім того, існує повір'я, що 14 серпня не можна купатися у відкритих водоймах. Мовляв, злі сили можуть потягти під воду. В цей день освячують воду у криницях і водоймах.

На Медового Спаса віряни в Україні ходять до церкви, щоб освятити букет з польових квітів з маком, та вітають один одного.

Свято Маковея є першим осіннім святом, з яким пов’язують закінчення літа. На Маковія починали відлітати у вирій ранні птахи, бо вже "Святий Спас приготував усього про запас" – і дощ, і вітер, і холод, і тепло.







 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024