У Рівному презентували фільм про пастиря-травозная

01 Вересня 2020, 12:16
Режисерка фільму Валентина Романюк 1929
Режисерка фільму Валентина Романюк

У Рівному вшанували відому на Волині особистість пастиря-травозная Михайла Носаля, котрий тривалий час був незмінним настоятелем Свято-Успенської (Омелянівської) церкви. 

Зустріч «Згадаймо разом» в рамках акції «Від Дня Незалежності до Дня міста» відбулась у суботу, 29 серпня. Про це з місця події повідомив кореспондент Район.Рівне

Згадали Михайла Носаля у вдячний спосіб: презентували першу частину документального фільму, присвяченого священнику-цілителю спецвипуску «Музейних оповідей». Як режисер та оператор над фільмом працювала відома на Рівненщині журналістка Валентина Романюк. Це її дебют і він дуже вдалий, про що сказали вражені побаченим до глибини душі учасники зустрічі.

Наукове наповнення фільму це, безперечно, робота відомої краєзнавиці Галини Данильчук. В її краєзнавчому доробку тема Михайла Носаля та його родини одна з найбільш вичерпно і всебічного досліджених. Авторки фільму вдячні акторам, які знялися у фільмі. В ролі Михайла Носаля знімались двоє : археолог Юрій Пшеничний та фаховий актор Сергій Романішин. Тексти озвучували Валентина Романюк, Галина Данильчук та ведучий програм Суспільного Вадим Семяник.

Краєзнавиця Галина Данильчук
Краєзнавиця Галина Данильчук

Фільм відмітний тим, що в ньому показали історичні кадри, починаючи з кінця ХІХ сторіччя і завершуючи польським періодом на Волині 1930-ми роками та початком Другої світової війни. У зображенні природного ландшафту, де любовно збирає цілющі трави священник-травознай, показали наш край у всій його чудовій красі. Валентина Романюк власноруч на велосипеді об'їздила чимало сіл Рівненського, Дубенського, Острозького, Корецького та інших районів.

Під час перегляду фільму
Під час перегляду фільму

«Наш музей вже має свій Ютуб-канал і ось ми презентуємо першу частину  на 15 хвилин фільм про Почесного громадянина м. Рівне Михайла Андрійовича Носаля, розповідає Галина Данильчук. Він однозначно є мені дуже близьким, як і члени його родини. Про нього ще розповідала в дитинстві мені моя мама, як приходив він до школи читати дітям Слово Боже. Пам'ять про нього живе у спогадах тих людей, які живуть навколо Свято-Омелянівської церкви».

Фільм зроблений професійно, він наповнений правдивою історичною інформацією та емоційно наснажений, тож безумовно увійде до скарбниці документального кіно.

Читайте також: Оприлюднили найдавніше з відомих, графічне зображення краєвиду Рівного

Під час обговорення фільму
Під час обговорення фільму

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024