Режисерка фільму Валентина Романюк

У Рівному презентували фільм про пастиря-травозная

01 Вересня 2020, 12:16

У Рівному вшанували відому на Волині особистість пастиря-травозная Михайла Носаля, котрий тривалий час був незмінним настоятелем Свято-Успенської (Омелянівської) церкви. 

Зустріч «Згадаймо разом» в рамках акції «Від Дня Незалежності до Дня міста» відбулась у суботу, 29 серпня. Про це з місця події повідомив кореспондент Район.Рівне

Згадали Михайла Носаля у вдячний спосіб: презентували першу частину документального фільму, присвяченого священнику-цілителю спецвипуску «Музейних оповідей». Як режисер та оператор над фільмом працювала відома на Рівненщині журналістка Валентина Романюк. Це її дебют і він дуже вдалий, про що сказали вражені побаченим до глибини душі учасники зустрічі.

Наукове наповнення фільму це, безперечно, робота відомої краєзнавиці Галини Данильчук. В її краєзнавчому доробку тема Михайла Носаля та його родини одна з найбільш вичерпно і всебічного досліджених. Авторки фільму вдячні акторам, які знялися у фільмі. В ролі Михайла Носаля знімались двоє : археолог Юрій Пшеничний та фаховий актор Сергій Романішин. Тексти озвучували Валентина Романюк, Галина Данильчук та ведучий програм Суспільного Вадим Семяник.

Фільм відмітний тим, що в ньому показали історичні кадри, починаючи з кінця ХІХ сторіччя і завершуючи польським періодом на Волині 1930-ми роками та початком Другої світової війни. У зображенні природного ландшафту, де любовно збирає цілющі трави священник-травознай, показали наш край у всій його чудовій красі. Валентина Романюк власноруч на велосипеді об'їздила чимало сіл Рівненського, Дубенського, Острозького, Корецького та інших районів.

«Наш музей вже має свій Ютуб-канал і ось ми презентуємо першу частину  на 15 хвилин фільм про Почесного громадянина м. Рівне Михайла Андрійовича Носаля, розповідає Галина Данильчук. Він однозначно є мені дуже близьким, як і члени його родини. Про нього ще розповідала в дитинстві мені моя мама, як приходив він до школи читати дітям Слово Боже. Пам'ять про нього живе у спогадах тих людей, які живуть навколо Свято-Омелянівської церкви».

Фільм зроблений професійно, він наповнений правдивою історичною інформацією та емоційно наснажений, тож безумовно увійде до скарбниці документального кіно.

Читайте також: Оприлюднили найдавніше з відомих, графічне зображення краєвиду Рівного