Знахідка на Березнівщині: із річки витягли древнього човна

02 Вересня 2020, 19:00
Стародавній човен-довбанка 1668 Джерело: Фото з відкритих джерел
Стародавній човен-довбанка

Із річки Случ на околиці Березнівського району археологи та  історики з поміччю волонтерів витягли човен-довбанку. Судно виготовлене із цільного стовбура дерева, важить біля трьох тонн. Про знахідку повідомила пресслужба Рівненської ОДА.

Такий плавзасіб в давні часи виготовляли вручну із цільного стовбура дерева.

«Човен має 1 метр ширини та майже 10 – у довжину, – розповідає керівник клубу історичної реконструкції «Оствиця» Юрій Ойцюсь. – Ми ще минулого пробували підняти цього стародавнього човна, але нам не вдалося. Не було достатньої кількості людей та техніки. А сьогодні завдяки підтримці голови Рівненської ОДА Віталія Коваля та фахівців ГУ ДСНС ми отримали потрібну кількість необхідної техніки, а також можемо забезпечити транспортом та харчуванням понад 20 волонтерів».

За словами Юрія Ойцюся, над викопуванням човна працювало понад два десятки людей. Аби підняти історичну знахідку з дна річки волонтери спершу вирили яму, з якої за допомогою спеціальної помпи викачали воду. А далі вже почали викопувати човен із піску.

Історична знахідка безумовно дуже цінна. Проте, точний вік човна, за словами археологів, через значні уламки встановити важко. Хоч знавці запевняють, що йому точно більше ста років. З метою встановити більш точний вік човна, планують  зробити радіовуглецевий аналіз деревини, який вкаже на точний вік дерева, з якого видовбане судно.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024