Перший космонавт Польщі малюком ледве не загинув у місиві Волинської трагедії

14 Вересня 2020, 15:21
1231

Тарас Новачок та інші (не)відомі українці допомогли попередити трагедію та воз'єднали польську родину Гермашевських.

Мобільна виставка «Людяність над безоднею пекла», яку підготувала Громадська організація «Мнемоніка» з Рівного поширює важливі свідчення праведників народів світу.

Вона присвячена велетням духу й людяності, які в умовах тотального насильства, кровопролиття й нечуваної кризи гуманізму рятували ближнього на теренах Західної Волині (сучасні Рівненська та Волинська області).

Читайте також: Волинь перед Волинню: історичні корені трагедії 1943 року

«У роки Другої світової війни на теренах України і Волині зокрема відбулися геноциди євреїв та ромів, що здійснені третім Рейхом. Жертвами різкого загострення міжнаціональних взаємин 1943–1944 роках стали українці, поляки, чехи. Трагедій такого масштабу Волинь не знала ніколи. В умовах паралізуючого страху, на допомогу жертвам геноцидів й етнічного насильства приходили ті сміливці, хто цінував людське життя понад усе», – пояснюють автори виставки.

Читайте також: Милосердниця із Любомльщини півстоліття доглядала могили

 

Милосердя (не)відомих українців

 

Польську родину Гермашевських українці рятували двічі. На початку весни 1943 року близький друг цієї сім'ї Тарас Новачок попередив приятелів про небезпеку.

Рятуючись від розправи, вони переїхали з рідних Полиць у село Липники, що в той час входили до гебіту «Костопіль». До середини березня того року до цього села з'їхалося близько тисячі поляків, там постала польська самооборона.

Село Липники. 1935 р.
Село Липники. 1935 р.

У середньому ряду сидить друга справа – Каміла Гермашевська.

Фото з книги: Шабловський Вітольд. Кулемети й вишні. Історії про добрих людей з Волині [Текст]; пер. з пол. Андрія Бондаря. Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. С.42.

У ніч з 25 на 26 березня 1943 року відбувся напад на село Липники. Одна із членів родини Гермашевських – Каміла – тікає з охопленого полум'ям будинку, тримаючи на руках півторарічного сина Мирослава.

Перебуваючи в шоковому стані внаслідок вогнепального поранення в скроню, вона загубила малюка й усвідомила це тільки тоді, коли опинилася серед знайомих українок у сусідньому з Липниками селі Білка.

Читайте також: Чеський праведник народів світу із Купичева

Хто саме врятував жінку невідомо досі. Наступного дня закутаного в ковдру малюка знайшли рідні. Возз'єднана сім'я переїхала до Березного. Мирослав з часом став першим космонавтом Польщі.

Мирослав Гермашевський
Мирослав Гермашевський

«Там не було святих, усі були замазані кров’ю», – професор Іван Патриляк про Волинську трагедію

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39