Запитай у лікаря: що варто знати про сиропи та скільки вживати рідини при кашлі

27 Вересня 2020, 15:26
1334

Район.Рівне відкриває нову рубрику «Запитай у лікаря» за сприяння дитячої клініки «Бейбідок».

Сьогодні говоритимемо із рівненським лікарем-педіатром Олександром Дейнеко та його дружиною Іриною Дейнеко.

Як працює бронхолегенева машина

Бронхи та легені постійно перебувають у контакті зі сторонніми речовинами і мікроорганізмами, які є у повітрі, що вдихаються. У кожному кубометрі повітря, яке ми вдихаємо, міститься близько 10*3-10*7 мікроорганізмів. Ви собі можете уявити цю колосальну кількість. Окрім того, у повітрі містяться органічні та неорганічні речовини. У зв'язку з цим у процесі філогенезу сформувалася система захисних механізмів легень: аеродинамічна фільтрація, мукоциліарний кліренс, рефлекси: кашель і бронхоспазм. Повітря не стерильне і природа про це попіклувалась.

Повітря, яке ми вдихаємо, забруднене пилом, алергенами, мікробами, шкідливими газами. Великі частинки затримуються, ще у порожнині носа, або у верхніх дихальних шляхах. Все що минуло цей бар'єр потрапляє у тенета слизу трахеї та бронхіального дерева.
Слиз не тільки механічно очищує дихальні шляхи від дрібних часток та пилу, він ще й має бактерицидні властивості (лізоцим, лактоферин, муцин та інші), нейтралізує мікроорганізми звязуючи їх, та містить велику кількість імуноглобулінів, які відповідають за місцевий імунітет, усе це активується в умовах патології.

Що ж відбувається в грудній клітці, коли ми хворіємо

Запалення, набряк, бронхоспазм, для захисту нищележачих тканин від забрудненого потоку повітря. На фоні запалення та набряку збільшується секреція слизу зі всіма його захисними компонентами та посилюється робота війчастого епітелію, який працює на виведення секрету, який зробив свою справу. По ходу бронхіального дерева розташовані кашльові рецептори і при їх подразненні слизом отримуємо інтенсивний кашель, який і виводить слиз разом зі сміттям із бронхів.

Що ж робимо ми, коли чуємо кашель

П'ємо сиропи від кашлю, а інколи й робимо інгаляції. Мати вдома небулайзер – це ж так круто, будемо його юзати, де треба і де не треба. Надіюсь ви вловили іронію?

Основне завдання всіх сиропів – розрідити слиз, а більшість із них ще й посилюють його секрецію. Тобто ми отримуємо багато рідкого слизу.

А що ж відбувається з його імунною та бактерицидною складовою? А нічого хорошого! Ви не просто розводите його, а ще й зменшуєте концентрацію імуноглобулінів, бактерицидних сполук та захисних клітин імунної системи в одиниці об'єму. Руйнуєте в'язкість слизу, яка сковувала собою мікроорганізми. І вся ця рідка маса, яка вже не може втриматись, зафіксуватись на війчастому епітелії, який працює як конвеєр в напрямку до виходу, за законам фізики стікає донизу – в легені. Бронхіальне дерево підтоплюється зсередини. А тут і до пневмонії недалеко. Виглядає страшно, чи не так.

Тепер стосовно кашлю. Звісно сам акт кашлю не приносить багато задоволення, але я думаю ви вже зрозуміли наскільки він необхідний.

Декілька фактів про сиропи

Ви, напевно, помічали, що на упаковках сиропів від кашлю вказана одна цікава штука «від кашлю, муколітичний, бронхолітичний ефект». А тепер задумайтесь: сироп від кашлю, муколітичний, бронхолітичний ефект.

Для полегшення симптоматики кашльовий рефлекс може знижуватись фармакологічно. Але який це страшний ефект. Знижений кашльовий рефлекс, розріджене харкотиння, яке стікає вниз, а має відкашлюватись. Також бронхолітичний ефект – розширення бронхів. От і маємо красивий букет з ускладнень – пневмонія. 

Скільки ж було випадків простого вірусного бронхіту, але завдяки інтенсивному лікуванню відхаркуюючими сиропами і диханням небулайзером, бронхіт за 2 дні якимось чином трансформувався у пневмонію. 

Звісно, якщо ви доросла людина, з розвиненою мускулатурою, яка грає основну роль у механізмі кашлю, лінується багато пити, для фізіологічного пом'якшення мокроти, тоді можете пити сиропчики, але добре подумайте.

А от в педіатричній практиці - це просто злочин!

Дитяча мускулатура недостатньо сильня для формування потужного кашльового акту, який викине з бронхів ту всю нечисть. До 3 років це ТАБУ, а до 6-7 –ТАБУ під наглядом лікаря та зваженням усіх за та проти.

При кашлі, гарячці, ускоадненому диханні з поверхні легень втрачається багато рідини. І в першу чергу це волога зі слизу. Він стає занадто сухий, густий, в'язкий та не може виконувати свою фізіологічну, імунологічну, бактерицидну дію. І звісно важче відкашлюється. Нам не потрібно його розріджувати штучно, вживаючи різноманітні фармакологічні середники, і в тому числі не потрібно дихати через небулайзер фізрозчином, а всього на всього потрбіно багато пити.

Варто багато та часто пити рідину

Вживаючи багато рідини, ви будете поновлювати водний баланс, очищати організм від метаболізму бактерій, зруйнованих клітин, а й фізіологічним шляхом пом'якшувати мокротиння. Не забуваймо організм – мудрий, він доведе густину і в'язкість мокротиння до потрібної, саме для нього консистенції, зберігаючи в максимальній концентрації всі бактерицидні та імунологічні компоненти. Жоден сироп на таке не здатен.

Ми, люди, не такі мудрі, як би хотілось, якою б досконалою не була наука, природа все одно мудріша, вона розвивала наш організм мільйони років і кожен нюанс продуманий. Для кожного захворювання розроблений не один механізм захисту та компенсації. І жодні таблетки не зроблять краще, як би це зробив організм. 

Отже, пити, пити, і ще раз пити. Мінімум втручання – максимум ефекту!

Маєте запитання – пишіть коментарі або ж звертайтеся у Центр дитячого здоров'я «Бейбідок» за консультацією.

Олександр Дейнеко - педіатр
Олександр Дейнеко - педіатр

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024