У Горинь запустили понад 100 тисяч рибин

27 Вересня 2020, 16:13
5682

У селі Дорогобуж, що за два десятки кілометрів від Рівного у напрямку столиці, в річку Горинь спустили понад 750 кілограмів малька.

Це зробили представники клубу підводного мисливства «Баракуда». Акції з зарибнення вони проводять щороку. Мета, кажуть, віддати природі те, що людина забирає. Про це інформує Суспільне.

«Цього разу зібрали 45 тисяч гривень», – розповів співзасновник клубу Сергій Плюхін. Чоловік обурюється, що долучаються до цього щороку переважно підводні мисливці.

«Ми от звертались до рибалок у соцмережах, через групи, це бачили приблизно 10 тисяч рибалок. З них долучилось аж троє по кілька сотень гривень. Для нас це дивно і незрозуміло, бо якби кожен ну хоч по 5 гривень здав – це були б колосальні гроші. У нас з рибалками однакові обмеження на вилов – риба до 3 кілограмів. Але чомусь там не налаштовані повертати, хоча є далеко не бідні люди», – каже Сергій Плюхін.

На зібрані гроші у селі Івачкове Здолбунівського району клуб купив приблизно 130 тисяч особин однорічного малька. Приблизно порівну вийшло коропа й амура, в середньому одна рибинка важить 50-60 грамів.

«Ми це робимо для того, щоб риба була присутня у водоймах. Якщо попередніми роками ми якось так виховані тільки брати з природи, то ми хочемо поламати цей стереотип. Все ж таки в природу треба більше повертати, ніж забирати», – додає Плюхін.

За словами підводного мисливця, таку акцію вони проводять раз на рік. За кілька останніх років вони охопили ділянку Горині від села Олександрія Рівненського району і до траси на Київ.

1

 

«Це були Ремель, Козлин, Шубків, Воскодави й зараз – Дорогобуж. Ми три роки не плавали в Горині, бо була мутна вода. Це тільки от зараз тиждень – і все, більше ми плавати не будем», – каже співзасновник клубу.

Головний державний інспектор рибоохоронного патруля Юрій Мініч, який був під час зарибнення, зазначив, що амур, який спустили в річку, особливо корисний для Горині. Він поїдає рослинність, а відтак і сприятиме Горині в очищенні від замулення.

Читайте також: Масова гибель риби: у Рівному шукатимуть, хто скидає нечистоти в озеро

Коментарі
27 Вересня 2020, 19:45
Якщо головний державний інспектор рибоохоронного патруля Юрій Мініч не знає, що штучне зариблення природних водойм заборонене, тим більше чужими видами риб, до яких належить амур, як він перебуває на своїй посаді. Зариблення за спеціальною програмою за участю науковців можна було б провести із використанням малька таких риб, як карась золотий, лин, сом, лящ, в'юн та інших аборигенних видів іхтіофауни, нехай інспектор зариблює ставки та інші штучні водойми
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024