У Рівному з'ясовують, чому пацієнтку просили платити гроші за лікування

16 Жовтня 2020, 12:40
2378

В управлінні охорони здоров'я Рівненської ОДА заявили про початок розслідування випадку із пацієнткою центральної міської лікарні у Рівному. Йдеться про 83-річну жінку, яку доправили на операцію.

Її родичка попросила медичних чиновників пояснити, що із рахунку, який виставили в медзакладі, мала би оплачувати Національна служба здоров'я України. Родичка пацієнтки Оксана Велігурська поставила своє запитання на онлайн-брифінг, який проводить Рівненська ОДА. Жінка розповіла, що її 83-річну тітку госпіталізували після перелому ноги. Про це інформує  портал новини рівного Суспільне.

Родичам виставили рахунок за пакет медичних послуг для пенсіонерки. Оксана Валігурська поцікавилася, що з названого вони мали б отримати коштом Національної служби здоров'я України.

«Нам потрібно купити пластину, залежно від якості – від 10 до 40 тисяч гривень. Оплатити лікарняний пакет – 6 тисяч гривень, окремо наркоз – дві тисячі гривень. Відразу купили ліків на 700 гривень, та за тест ІФА заплатили 150 гривень, хоча її (хвору,-ред.) привезла швидка. Що з цього переліку Рівненській Центральній міській лікарні оплачує НСЗУ в ургентних випадках?» – запитала Світлана Велігурська.

Ситуацію прокоментувала заступниця начальника обласного управління охорони здоров'я Рівненщини Олена Гандзюк. Вона розповіла, що про випадок знає та вже спілкувалася з адміністрацією лікарні.

«Що стосується пластини – на жаль, держава не покриває в жодному вигляді цю витрату. Тобто, вона встановлюється коштом пацієнта. Що стосується пакету та наркозу, мова про оплату не йде – це однозначно безкоштовно. Що стосується тесту ІФА для діагностики ковіду, якщо це планова госпіталізація – це безкоштовно. Аналогічно планової госпіталізації в даній ситуації тест робиться безкоштовно», – розповіла журналістам Олена Гандзюк.

Вона додала, що в лікарні вже пояснили: тест був зроблений додатково для безпеки медперсоналу. Що це означає – в облуправлінні охорони здоров'я ще будуть з'ясовувати.

Посадовиця також додала, що при виникненні подібних ситуацій пацієнтам чи їх родичам варто звертатися до адміністрації лікарні, де це відбувається, та до управління охорони здоров'я. До останнього схожі заяви періодично надходять, там створюють комісії та проводять розслідування, – каже Олена Гандзюк.

Суспільне також звернулось за коментарем у ЦМЛ Рівного. В приймальні головлікаря пояснили, що таку ситуацію уповноважена коментувати заступниця з медичної частини Лілія Королюк. 

Читайте такожРівне потрапило до «помаранчевої» карантинної зони

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024