Рівнянин, автор першого в Україні пам'ятника Симону Петлюрі, відзначає ювілей

16 Жовтня 2020, 12:05
2023

Володмир Шолудько (1955) – скульптор,заслужений діяч мистецтв України, Народний художник України та член Національної спілки художників України. 16 жовтня він відзначає своє 65-річчя.

Він є автором багатьох пам’ятників у Рівному, зокрема, першого в Україні пам’ятника Симону Петлюрі.  Народився у селі Здовбиця Здолбунівського району. Про це повідомляє сайт Громада.Схід.

1
Володимир Борисович Шолудько
Володимир Борисович Шолудько

Закінчив Вижницький коледж прикладного мистецтва,  Київський державний художній інститут (тепер – Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури) – факультет скульптури, майстерня В. З. Бородая.

Працює в галузі станкової та монументальної скульптури в національно-патріотичній та історичній тематиці.

Дипломна робота молодого скульптора одержала високу оцінку та рекомендацію від Міністерства культури: встановити як пам’ятник Тарасу Шевченку у парку «Шевченківський гай» у Ковелі.

Однак ця подія відклалася на довгі 16 років – увесь цей час виліплена фігура поета простояла в майстерні. І лише 24 серпня 2005 року відбулося, нарешті, відкриття пам’ятника Кобзареві.

В 2001 році в місті Рівне на вулиці Симона Петлюри на майдані поряд з Народним домом було урочисто відкрито пам’ятник-погруддя державному і політичному діячу, публіцисту, організатору Українських Збройних сил, головнокомандувачу армії УНР Симону Петлюрі.

Перший пам'ятник Симону Петлюрі в Україні
Перший пам'ятник Симону Петлюрі в Україні

Цей пам’ятник Вододимир створив  спільно зі скульптором Володимиром Стасюком та архітектор Юрієм Мельничуком. Рівне стало першим містом в Україні, де встановлено пам’ятник Петлюрі.

Володимир Шолудько також автор пам’ятника Дмитру Клячківському (легендарному командиру УПА Північ, полковнику Климу Савуру, вбитому у 1945 році тайняками НКВД) в Рівному.

В Червонограді, що на Львівщині, у співавторстві з Миколою Королем створив пам’ятник «Борцям за волю України».

На території педагогічного університету Кременця міститься пам’ятний знак роботи Шолудька, присвячений відомому українському ботаніку, австрійцю за походженням, Віллібальду Бессеру (1784–1842), засновнику найстарішого (1906 р.) ботанічного саду в Україні.

2005 року Театральну площу Рівного прикрасив пам’ятник письменнику Уласу Самчуку – претенденту на здобуття Нобелівської премії 1982 року, авторові двадцяти книг, серед яких дві трилогії – «Волинь» та «Ост».

Того ж року за клопотанням земляків письменника встановлено його бронзове погруддя  у Здолбунові.

24 серпня 2006 року на рівненській Соборній площі відкрився пам’ятник засновниці міста Марії Несвицькій, яка виборола для Рівного статус Магдебурзького права.

За створення скульптурної композиції Святителю Димитрію Ростовському – церковному і культурному діячеві ХVІІ-XVIII століть, Володимир нагороджений орденом Святого Володимира III ступеня.

Читайте також: Мирослав Зубінський – художник, який жив та творив у Володимирі-Волинському

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024