В Острозі  – нашестя багатоніжок. ВІДЕО

18 Жовтня 2020, 13:37
2905

Шкідники заповзають людям у двори, тож місцеві змушені їх вимітати та знищувати.

Експерти кажуть, що причина такої великої кількості багатоніжок – волога осінь.  Про це повідомляє «ТСН».

Не так бояться, як гидують, зізнаються люди. І з'ясовують, де ще з'явилися ці істоти. Найбільше, додають, хвилює питання безпеки.

За словами головного спеціаліста управління фітосанітарної безпеки Острога Наталії Карпюк, їх називають «ківсяки». Жодної небезпеки для людей вони не становлять, оскільки є шкідниками сільськогосподарських культур. Багатоніжки живуть у ґрунті, а повилазили через вологу осінь.

«22 роки я в агрономії і як агроном такого нашестя ще не бачила», – додає пані Наталія. За її словами, із ківсяками потрібно боротися пастками. 

«Це покласти дошки, мокру ганчірку. Вони туди будуть налазити, а потім її забирати і викидати, знищувати: спалювати чи механічно – потоптати», – радить фахівчиня. 

Проти цього виступає господар Віталій, за словами якого багатоніжки неабияк допомагають у земляних роботах. «Вони спушують ґрунт і в нас картопля родить, а ви в Києві купляєте собі картоплю трошки по заниженими цінам», – каже місцевий мешканець.

Щодо розпушування ґрунту – фітосанітари згодні. Однак попереджають: якщо кісякам дати волю, то з землі вони можуть доповзти і до квартир острожан. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024