Колекцію музею в Острозі поповнили 3D-копії експонатів

19 Жовтня 2020, 18:09
955

Колекція Державного історико-культурного заповідника Острога поповнилася тактильними  копіями експонатів.

Роботу всесвітньовідомого скульптора Томаша-Оскара Сосновського «Мадонна з немовлям» та аналой з житієм Святого Миколая XVII надрукували на 3D принтері у рамках проєкту «Інклюзивний музей в Острозькому замку» за підтримки Українського культурного фонду. Як повідомили виданню Район.Історія у закладі, невдовзі в колекції музею також з’явиться копія Замку Князів Острозьких.

Оцифровували експонати у різний період, зокрема, скульптуру – цьогоріч, а для 3D друку аналою використали напрацювання, які зробили у рамках проєкту «Віртуальний музей князів Острозьких».

Скульптура Томаша-Оскара Сосновського та її ЗD копія
Скульптура Томаша-Оскара Сосновського та її ЗD копія

Копія аналою кін. XVII — поч. XVIII ст
Копія аналою кін. XVII — поч. XVIII ст

 

«Нам важливо використовувати здобутки та попередні напрацювання. Минулоріч під час реалізації проєкту «Віртуальний музей спадщини кн. Острозький» унікальний аналой кін. XVII — поч. XVIII ст., який належить до творів острозької іконописної майстерні було оцифровано та представлено публіці на сайті проєкту. Цього року ми використали готову модель для друку зменшеної копії, котра є тактильною та робить культурну спадщину доступною для незрячих осіб», –  підкреслив автор проєкту «Інклюзивний музей в Острозькому замку» Андрій Брижук.

Також у межах проєкту до друку готують путівник музеєм для незрячих, слабозорих і путівник з адаптованим текстом для людей із порушеннями слуху українською. Окрім того, доповнюють  англійською та польською мовами, тифлокоментарем українською аудіогід, який функціонує в заповіднику більше року та розміщений на платформі izi.travel.

Читайте також:

Історія на дотик: колекція музею на Рівненщині поповнилася тактильним експонатом

На Рівненщині фахівці з різних куточків України апробовують «Інклюзивний музей в Острозькому замку»

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024