Що розглядають у Європейському Суді з прав людини та які заяви приймають

21 Жовтня 2020, 11:45
591

Європейський Суд з прав людини – це є міжнародний  судовий  орган, юрисдикція  якого поширюється  на  всі  держави – члени  Ради  Європи, що ратифікували Конвенцію про захист прав  людини  й основоположних свобод.

У цьому суді включають  всі  питання, які  стосуються  тлумачення  і  застосування  конвенції, включаючи міждержавні  справи й скарги окремих осіб. Україна є стороною Конвенції з 11 вересня 1997 року, розповіла Ольга Семенюк – заступниця начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Львів).

Предметом скарги можуть бути тільки права і свободи, які гарантують у конвенції або її протоколах. Тобто, ви можете звернутися до Суду лише зі скаргами, предмет яких перебуває у сфері відповідальності суб’єкта владних повноважень (наприклад: парламенту, суду, прокуратури тощо) однієї з цих держав. Суд не розглядає заяви, спрямовані проти приватних осіб або недержавних інституцій.

Читайте також: Суд заборонив книгу про Василя Стуса через Медведчука

Якщо більш детально, то у Європейському Суді з прав людини мають право :

  • Розглядати індивідуальні та міждержавні скарги, подані до Європейського суду з прав людини проти одного або декількох держав – членів Ради Європи або проти Європейського союзу
  • Визнавати факт того, що було порушено, те чи інше право заявника
  • Присудити заявнику виграну, справедливу компенсацію
  • Тлумачити Конвенцію про захист прав людини та основних свобод
  • Встановлювати факт того, що будь-яке порушення в певній державі має масовий характер через системність проблеми, у зв'язку, з чим наказувати цій державі вжити заходів щодо виправлення цього недоліку
  • Розглядати запит комітету міністрів Ради Європи з питання про те, чи не порушила держава-відповідач своє зобов'язання з виконання постанов (рішень) Європейського суду з прав людини
  • Давати тлумачення раніше винесеної постанови на запит Комітету Міністрів Ради Європи
  • Виносити Консультативні висновки про тлумачення Конвенції про захист прав людини та основних свобод, з питань, не пов'язаних з розглядом справ.

У Суді приймають заяви до розгляду лише після того, як були використані усі внутрішні засоби юридичного захисту, і лише протягом шести місяців з дати винесення остаточного рішення.

Офіційними мовами є англійська та французька, але за бажанням ви можете звертатися до Секретаріату Суду офіційною мовою однієї з держав, що ратифікували Конвенцію. На початковій стадії провадження Суд може також листуватися з вами цією мовою.

Проте, якщо не визнає заяву неприйнятною на основі надісланих документів, а вирішить запропонувати Уряду висловити свою позицію щодо скарг заявника, Суд вестиме листування англійською чи французькою мовою, а ви чи ваш представник, за загальним правилом, повинні будете надсилати подальші зауваження англійською чи французькою мовою.

Також у цьому Суді приймають лише ті заяви, які надіслані поштою. Крім того, процедура розгляду справи безкоштовна і не потребує вашої особистої присутності. Вас обов’язково проінформують про будь-яке рішення, яке винесли у Суді по вашій справі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024