У Рівненську обласну лікарню купили апарат штучного кровообігу

23 Жовтня 2020, 13:11
1021

Медичні заклади продовжують оснащувати за кошти проєкту Світового банку «Підвищення ефективності лікування та профілактики хвороб системи кровообігу в Рівненській області».

Для Рівненської обласної клінічної лікарні закупили найсучасніший апарат штучного кровообігу. Обладнання для кардіохворих коштує майже 9,5 мільйона гривень. Завдяки йому можна надавати хірургічну допомогу при захворюваннях серця, зокрема, в разі інфаркту міокарда, розриву післяінфарктної аневризми серця тощо, повідомляють на сайті Рівненської ОДА.

«До цього часу на Рівненщину з таким інструментом приїжджали лікарі з Києва. Вони робили операції для наших кардіопацієнтів. Загалом проводили одне-два хірургічних втручань в рік. Тому наші мешканці їздили на операції до інших регіонів. Новий апарат дасть можливість робити понад сто хірургічних втручань в рік. В умовах штучного кровообігу будуть робити операції на непрацюючому серці. Разом з тим, ця послуга буде оплачуватися Національною службою здоров’я України, тому вона стане дешевшою для наших жителів або ж безкоштовною, як на Волині», - зазначив керівник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник.

Наразі місцеві кардіохірурги, кардіореаніматологи та транфузіологи проходять навчання у столиці.

Окрім того, нове обладнання від Світового банку розпочали отримувати й заклади «первинки». Так, до 201 амбулаторії поступили портативні 12-канальні електрокардіографи Е65 з цифровим сенсорним екраном. Це багатофункціональні діагностичні апарати. Виконують широкий спектр завдань: вимірюють важливі показники життєдіяльності пацієнта, записують, аналізують і зберігають в пам’яті 800 останніх досліджень, мають порти для передачі даних на ПК і принтер.

«Для того, щоб правильно користуватися новим обладнанням, для 212 медичних сестер та сімейних лікарів провели спеціальне навчання. Окрім того, в кінці жовтня до усіх амбулаторій  області ми розвеземо ще 3213 одиниць обладнання. У переліку – тонометри механічні, стетофонендоскопи, отоофтальмоскопи, ваги медичні, ростоміри, медична рулетка. Таке обладнання закуплене згідно з табелем оснащення, який затверджений МОЗ України», – розповіла Наталія Бірюкова, консультант з фінансового управління проєкт Світового банку.

Вона додає, що наприкінці листопада 38 амбулаторій, які реконструюються в рамках проєкт, будуть умебльовані. У переліку – 305 одиниць медичних та 1690 одиниць офісних меблів. Серед них – шафи для ліків з сейфом, медичні канапи та сповивальні столики; столи для лікарів та медсестер, шафи для документів тощо.

«Ми розуміємо, що 2020 рік – завершальний в реалізації проєкту Світового банку на Рівненщині. Тому тримаємо на контролі питання добудови амбулаторій та постачання медичного обладнання та меблів. Адже в медичних закладах необхідно створити належні умови для пацієнтів і для роботи медиків. Для нас дуже важливо, щоб медичні послуги допомоги були не лише доступними, але і якісними», – наголосив перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

Читайте також: На Рівненщині щодня роблять більше 1200 тестів на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024