Помилка ТВК: у Бабині не включили одного із кандидатів у депутати сільської ради до виборчого бюлетеня

25 Жовтня 2020, 15:34
1079

На Рівненщині у Бабинській територіальній виборчій комісії не включили одного із зареєстрованих кандидатів у депутати сільської ради до форми виборчого бюлетеня.

Повідомив Михайло Балик, представник Рівненської Опори.

Такий факт виявили виборці у селі Горбаків, які й звернулися до членів дільничної виборчої комісії, бо не знайшли у бюлетені кандидата, за якого хотіли віддати свій голос. 

Так, у бюлетені, який отримують сьогодні для голосування виборці у селі Горбаків (виборчий округ № 5, частина виборчої дільниці № 560115), відсутній кандидат-самовисуванець Олександр Зінчук.

Голова Бабинської сільської ТВК Лілія Машлай повідомила для ОПОРИ, що кандидат не був присутній під час затвердження форми виборчого бюлетеня, хоча його на цю процедуру запрошували. Зауважила, що претензій до комісії кандидат не висловлює, проте хоче взяти участь у виборах. Лілія Машлай каже, що комісія має право за статтею 269 Виборчого кодексу України визнати вибори у такому виборчому окрузі недійсними та такими, що не відбулися, і планує діяти так.

За наявною у Бабинській сільській ТВК інформацією, скарг кандидат на комісію не подавав. Поліцію щодо цього факту повідомила сама комісія.

Частина 2 статті 240 Виборчого кодексу України вказує, що текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування. 

Частина 1 та 2 статті 66 Виборчого кодексу України визначає, що скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом двох днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій цієї статті. Скарга щодо порушення, яке мало місце до дня голосування, може бути подана у строк, встановлений частиною першою цієї статті, але не пізніше 22 години дня, що передує дню голосування.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024