У Дермані мешканці встановили вказівники з історичними назвами вулиць

31 Жовтня 2020, 13:44
2689

Вказівники з прив'язкою до історичних назв і прізвищ, які домінували у тому чи іншому кутку села, встановили в Дермані Першому на Рівненщині. Це ідея місцевої жительки Олени Демчук.

Попри бізнес у Здолбунові, вона принципово залишається в рідному селі. А нині взялася популяризувати його історію. Односельці підтримали її ідею грошима. Про це інформує Суспільне.

Жінка каже, що це лише початок і акцентує на тому, що назва села – чоловічого роду, а не жіночого. Тож правильно говорити – Дермань Перший і йому 1300 років.

На вказівниках – не офіційні назви вулиць, а історичні.



Цей вказівник скеровує в урочище «Скит»

«Це такий острівець природи, можна сказати, недоторканий, який є найкращий в Дермані... Вулиця Марчуки і це називається Марчуківський скит. За легендою, з цього скита почалося перше поселення Дермані», – розповідає Олена Демчук.

Уродженці Дерманя роз'їхалися по всьому світу, – каже Олена Демчук. А коли навідуються сюди, то орієнтуються за місцевими назвами.

«Вулиці шукають за старими назвами в селі. Тому й вирішили прив'язати старі, колишні назви», – зазначає ініціаторка.



«Стара-стара криниця, яка утворилася завдяки декільком джерелам. І старожили іменують її як криниця "Безодня". І місцина така тут, що колишні господині тут, зазвичай, зустрічалися. Тут було таке центральне місце, де хто прав, хто воду носив», – розповідає Олена Демчук.



Влітку 2020-го дерманці зорганізувалися й облаштували це місце. І коли чистили криницю, то зрозуміли, що назва Безодня – не лише через стрімкий спуск. Під час літньої толоки і з'явилася ідея появи таких вказівників.

«Спонтанне рішення. Вирішила наша команда дерманська просто від себе щось зробити хороше і приємне для села» – каже ініціаторка.

Самі зібрали кошти і самі ж встановили загалом 10 таких вказівників по всьому селу.

«Вулиця Марчуки – зараз як Вискокогірна зареєстрова. Вулиця Шинковці, де зараз теж встановили табличку, офіційно – Шевченка. Семенюки – вулиця Лесі Українки. Сліпці – вулиця Миру. Змінені вулиці. Але деякі й так залишилися», – розповіла секретарка сільради Наталія Кочаровська.



Офіційна назва вулиці Сидори від історичної на вказівнику різниться лише однією кінцевою буквою. Це найстаріша у Дермані вулиця і теж названа за домінуючим на ній прізвищем. Вона йде праворуч від в'їзду в село.

А зліва – герб Дерманя Першого. Його теж встановили одночасно із вказівниками. Це сучасна розробка геральдистів за замовленням Олени Демчук і уродженця Дерманя, історика Андрія Жив'юка.

«Взагалі селу 1300 років. І не було в нас ні прапора, ні герба. Починався Дермань з монастиря і починався Дермань з міфу... що колись давно богатир заснув під дубом і його роздер дермань, тобто звір», – каже Олена Демчук.


 

Наразі ще мають завершити встановлення прапора Дерманя, – каже Олена Демчук. І додає, що це лише початок візуалізації історії в їхньому селі.


Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024