У Рівненському обласному краєзнавчому музеї зберігають рукописну книгу XVII століття

09 Листопада 2020, 12:51
 «Тріодь Цвітна» XVII століття 1122 Джерело: https://www.facebook.com/rivnemuseum
 «Тріодь Цвітна» XVII століття

День української писемності та мови традиційно відзначають 9 листопада вже 23 роки поспіль.

 «Тріодь Цвітна» – одна із рукописних книг XVII століття, що зберігається у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. 

Науковці стверджують, що цю пам'ятку створили на Волині, у селі Смолява, що у Горохівському районі Волинської області. До фондів музею книга надійшла у 1977 році із села Теслугів Радивилівського району (нині Дубенський район).

Книгу написали двома фарбами – чорною і червоною, її прикрашають заставки та кінцівки. На початку прорис робився червоною фарбою, а під кінець – коричневою та чорною. Окрім цього, «Тріодь Цвітна» містить титульний аркуш. Повідомляє Рівненський обласний краєзнавчий музей.

У книзі є 5 ілюстрацій – 3 великі та дві менші. До великих ілюстрацій відносять «В’їзд Ісуса Христа до Єрусалиму», «Воскресіння Лазаря», «Воскресіння Ісуса Христа»,  до менших – «Розп’яття», «Покладення до Гробу».

Читайте також: У Москві віднайшли Муравицьке Євангеліє написане у Млинові у 16 столітті



Для заставок та кінцівок книгу оздоблювали плетінчастою орнаментикою, яка поєднувала у собі рослинний орнамент. Для розфарбовування використали жовту, синю, зелену, коричневу фарби.

Читайте також: Оформили в українському стилі: 464 років тому розпочали роботу над Пересопницьким Євангелієм

«Цікаво, що Микола Теодорович у праці «Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии», зазначає, що при церкві св. Дмитрія Солунського є бібліотека, опис якої був зроблений у 1866 році. Однак, самого переліку не наводить, а згадує лише декілька стародруків, які були в церкві. 

На титулі книги читаємо: «Тщанием и трудолюбием священного, иерея Стефана… при храме святого архистратига Михаила в селе Смоляве». Тобто книга ця була написана точно на Волині. Адже сучасне село Смолява знаходиться у Горохівському районі Волинської області. У ХІХ столітті воно входило до Берестецької волості Дубенського повіту. Як зазначає той же Микола Теодорович, церква св. Михаїла була збудована у 1783 року коштом поміщика Олександра Зелінського та частково парафіян. Шлях книги з Смоляви до Теслугова потребує окремого дослідження», – йдеться у дописі на сторінці музею у Facebook.





 

Читайте також: «Збірник імен шляхти» – найстаріше луцьке видання

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024