В історичному парку Рівного відтворюють побут давньої Русі

26 Листопада 2020, 15:23
1345 Джерело: https://suspilne.media/83187-novu-dorogu-na-saslivomu-v-rivnomu-obslugovuvatime-firma-aka-ii-zbuduvala/

«Городище Оствиця»  – парк історичної реконструкції на березі озера Басів Кут у Рівному, що відтворює атмосферу часів Давньої Русі.

Перший будинок, розташований на давньоруській вулиці в парку майже добудували. Про це пише Суспільне

Всередині його облаштують як житло теслі, виготовивши усі необхідні автентичні верстати та приладдя для роботи. Паралельно в городищі зводять другий навіс та місток над річкою.

Читайте також: Басівкутське озеро у Рівному заповнили стародавні човни

 майбутнє житло давньоруського теслі в парку історичної реконструкції «Оствиця»
 майбутнє житло давньоруського теслі в парку історичної реконструкції «Оствиця»

В хатині відтворять побут давньої Русі, а саме глиняні долівка та піч з комином, дерев'яні меблі та верстати. Хатину почали зводити у жовтні, до грудня сподіваються завершити основні роботи.

Майстри з археологами проводили консультації, дивилися технології пізнього періоду.

«Технології, в принципі, збереглися. До 19 століття вони мало чим відрізнялися. Ну і по тим знахідкам, що в нас тут на городищі, по Україні, по давній Русі дивилися, як це все відтворюється. Навіть ручними знаряддями працювали, видовбували ці колоди. Наш регіон, оскільки тут лісів було багато, це так званий дикий зруб. Подібні житла в нас тут мали місце,» – розповідає майстер з обробки деревини Олег Петренко.

Житло теслі стане частиною цілої давньоруської вулиці вздовж струмка. Через нього вже прокладають місток.


Далі реконструктори та майстри хочуть взятися за будинки коваля та гончара. Також у планах – завершити другий навіс, облаштувати причал і доріжки.

Читайте також: У Рівному в історичному парку під відкритим небом кували автентичні ножі

Усі ці роботи на «Оствиці» проводять в рамках проєкту «Створення музею просто неба», який реалізовують завдяки коштам Громадському бюджету.

«Буде відкритий доступ для всіх. Тут з часом з'являться якісь майстри, які будуть робити автентичні речі, ті самі гончари, ковалі. Вони будуть створювати сувеніри. Я думаю, навіть для дітей якісь гуртки, щоб діти могли прийти і таким позайматися. Ну і човни тут будуть робитися ті самі. Це робиться та робота, яку в Рівному ніхто не робив», – каже керівник клубу історичної реконструкції «Оствиця» Юрій Ойцюсь.

Нагадаємо, що проєкт «Городище Оствиця» розпочався із виготовлення і запуску човна-драккара на води Басового Кута у серпні 2019 року. У лютому 2020 року на містобудівній раді Рівного прийняли концепцію парку історичної реконструкції «Городище Оствиця». У парку передбачили майстерню давніх човнів, будинки теслі, коваля і гончара, ристалище, тир та восьмиметрову сцену у вигляді пенька.

Читайте також: У Рівному спустили на води Басового Кута прототип давньоруського човна

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024