Сміттєва реформа: у Рівному здаватимуть опале листя на утилізацію

28 Листопада 2020, 12:27
1513

Рівне на шляху до впровадження сміттєвої реформи та роздільного збору і перероблення сміття.

Перший крок вже зроблено – завдяки проєкту Громадського бюджету «Створення системи збору та компостування відходів деревини (гілля, листя, трави)», який переміг минулого року рівняни тепер мають можливість здавати на утилізацію опале листя та інші садові відходи. Про це повідомила депутатка міської ради Рівного Оксана Майборода.

Раніше багато хто його спалював, чим забруднював повітря і створював небезпеку для навколишніх. А правильно компостувати далеко не у всіх була можливість. Тепер же, в КАТП-1728 закупили обладнання і буде централізовано переробляти ці відходи і компостувати їх.

«На реалізацію проєкту передбачили 860 тисяч гривень. Зараз закуплене необхідне обладнання і почалася його практична реалізація, а це означає, що тепер місто має можливість окремо збирати й переробляти на компост рослинні рештки», – зазначила авторка проєкту Громадського бюджету, екоактивістка, партійка Європейської Солідарності Оксана Майборода.

За її словами, по-перше, Рівне таким чином уникає спалювання листя, а, по-друге, людям не потрібно самостійно його утилізації. ОСББ чи власники приватних будинків можуть такі відходи скласти окремо і комунальне підприємство їх забере. Що найважливіше: ці відходи не підуть на полігон до решти сміття, а їх перероблять на корисний компост. Це означає на полігоні зменшимо органічне сміття, яке зараз перегниває, бродить і виділяє в середовище небезпечні отруйні речовини, гази. Зменшуємо ризики самозагоряння сміття і допомагаємо уникнути забруднення довкілля.

Рівне одне з перших обласних центрів в Україні, де впроваджують такий проєкт.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024