У Рівному зняли відео про відому польську поетесу Зузанну Ґінчанку

12 Січня 2021, 16:33
838

Команда Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» продовжує досліджувати історію Великої Волині та знімати відеорозмови про видатних митців, які народилися чи творили тут.

На Ютуб-каналі вийшов новий ролик про видатну польську поетку Зузанну Ґінчанку. Вона мала дуже коротке, але яскраве життя.

«Вона ніби поспішала жити», – розповідає у розмові наукова співробітниця Рівненського державного архіву Олена Гумінська.

Дівчинкою батьки привезли її до Рівного, проте шлюб зруйнувався, тож дитину лишили на виховання бабусі. Бабуся Ґінчанки Хая-Клара Сандберг була заможною власницею аптеки та не шкодувала коштів на освіту та розвиток своєї улюблениці.

Зузанна багато читала та була дуже освіченою, тож на рівних могла спілкуватися навіть зі старшими представниками інтелігенції.  Свого часу в неї закохався письменник Юзеф Лободовський, проте завоювати серце жінки йому не вдалося.

Читайте також: Фемінізм, боротьба та творчість: що ми знаємо про Габріелю Запольську

«У 14-річному віці Зузанна дебютувала поезією «Uczta wakacyjna» («Свято канікул») в шкільній газеті, яке згодом стало поважним передплатним виданням», – ділиться історією життя акторка театру «ГаРмИдеР» Юлія Яцун, яка зіграла Зузанну у виставі «Монодії в червоному».

Гімназисткою Ґінчанка написала до Юліана Тувіма, польського поета, перекладача, мовознавця, найвизначнішого автора першої декади міжвоєнного двадцятиліття. Він став її палким прихильником і допомагав реалізуватися як поетці.

Згодом Зузанна переїхала до Варшави, де стала «проривом» у літературних колах. Саме там побачила світ її перша і єдина збірка віршів – «Про кентаврів».

Після приходу до Львова німців через своє єврейське коріння авторка опинилась під загрозою арешту. Постійно переховуючись, вона написала легендарний вірш-заповіт «Non omnis moгіаг».

У його рядках Зузанна відтворила розпач, зраду й жах, які пережили мільйони євреїв часів Другої світової війни. Вона втекла до Кракова, однак восени 1944 року на поетесу донесли сусіди.

ЇЇ заарештували і розстріляли за декілька днів до звільнення міста. Достеменно де похована поетеса невідомо, як і про долю багатьох її співвітчизників.

Читайте також: Вчитель із Володимира-Волинського вижив у концтаборі та звільняв Краків


Відео підготовлене за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку та Українського культурного фонду.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024