Туалети в школах Рівного почнуть робити взірцевими, – заступниця міського голови

24 Січня 2021, 16:02
1841

З 1 січня 2021 року в Україні почав діяти новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Одним із пунктів документу є облаштування шкільних вбиралень.

У Рівному в 2021-му році взірцевими планують зробити щонайменше 10 туалетів у школах. Про це в ексклюзивному інтерв'ю Суспільному розповіла заступниця міського голови з гуманітарних питань Марина Кузмічова.

У Рівненській тергромаді станом на початок 2021 року є 38 шкіл (разом із Квасиловом). Основною проблемою шкільних вбиралень у навчальних закладах Марина Кузмічова називає відсутність кабінок. Згідно з новими санітарними нормами, наявність останніх є обов'язковою. Кабінки у школах є, але не скрізь, – коментує заступниця міського голови.

Згідно з санрегламентом, дверцята в кабінках мають бути непрозорими, висотою не менше 1,5 метрів та замикатися зсередини. Кабіни відгороджуються одна від одної непрозорими стінками висотою не менше 1,75 метра на відстані 0,1 метра від підлоги. 

Нововведення щодо санітарного регламенту прокоментував і освітній омбудсмен України Сергій Горбачов:

«Попередні санітарні норми визначали, що в туалетах для дівчаток лише одна кабіна повинна замикатися, інші кабінки мали бути з дверима висотою 1 м (що на пів метра нижче, ніж встановлює новий регламент) на відстані від підлоги 0,2 м. Про замкнені туалетні кабіни для хлопців не йшлося взагалі».

Нові санітарні норми, крім індивідуальних кабінок, передбачають наявність дезінфікуючих засобів, рідкого мила, електричної сушарки або паперових рушників.

«Культура починається не у вищих навчальних закладах і не на уроках музики і співів. Культура починається з того стану, в якому в нас знаходяться туалети. У нас цей розвиток суспільства формується в школах. Дитина в школі перебуває як мінімум половину свого денного часу. І те, в якому стані знаходяться туалети – про культуру ми можемо взагалі забути», – додає заступниця мера Кузмічова.

Загалом, планують відремонтувати 10 шкільних вбиралень. Втім, це не означає, що для цього оберуть 10 шкіл Рівного.

«Це може бути навіть в одній школі на трьох поверхах. Хочеться почати процес, тому ми вже плануємо там, де це можливо. У яких це школах буде – ще невідомо. Ми їх вклали в капітальні видатки, а їх бюджетні комісії розглядатимуть лише в лютому. А потім це виноситься на голосування рад. Зараз попередньо вивчаємо усі документи», – уточнює заступниця міського голови.

Згідно з новими вимогами, першим кроком для початку ремонту шкільних вбиралень має бути оформлення проєктно-кошторисної документації. Потому – заміна труб водопостачання та водовідведення, і лише тоді – сантехнічні роботи згідно з новими нормативами.

«Всі роботи починаються лише влітку. Плануються видатки на всі ці туалети вже зараз. Це буде проходити через бюджетні комісії. Ми закладаємо ці ремонти лише в тих закладах, де у нас вже попередньо за кошторисною документацією запланована заміна труб – водопостачання та каналізаційні труби», – каже Кузмічова.

Наразі до ремонту готові щонайменше дві школи Рівного, але згодом кількість претендентів може зрости. Базове дослідження щодо стану усіх шкільних вбиралень Марина Кузмічова планує завершити за декілька місяців:

«В мене на папері одна картина, але вона не завжди збігається з тим, що я бачу. Початки роботи є в 24-й школі, але є питання по документації. Ми не знаємо, що було зроблено. У 22-й школі була заміна труб, тобто там ми можемо завершувати всі роботи».

Дати друге життя усім вбиральням у рівненських школах, які не відповідають сучасним вимогам, планують за три роки.

«Інша справа – виховний момент. Одне діло – ми їх зробили, другий момент – ми покладаємо величезну відповідальність як на директора школи, так і на батьків. Це задача не лише для прибиральниць. Вони можуть його мити після кожної перерви, але якщо підлітки ті дверцята будуть ламати – їх батьки будуть ремонтувати», – зазначає посадовиця.

Повна версія інтерв'ю із гуманітарною заступницею:

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024