В образку «Школа» Леся Українка описала село на Здолбунівщині

24 Лютого 2021, 16:02
875

Ім’я Лесі Українки тісно пов'язане з селом Мала Мощаниця Здолбунівського району Рівненської області.

Там геніальна поетеса відвідувала місцеву школу, у якій вчителювала її подруга дитинства Марія Гутаревич-Биковська. Про це повідомляє Надія Новосад на сторінці Маломощаницької публічно-шкільної бібліотеки у фейсбуці.

«Відомо і історично доведено факт приїзду Лесі з метою відвідати давню подругу ще дитячих років Марію Гутаревич-Биковську. Двічі приїжджала Леся Українка в наше маленьке село, чим ми і пишаємося. Згодом Леся змалювала ці відвідини в оповіданні – образку «Школа»», – йдеться у дописі Надії Новосад.

Лариса Косач та Марія Биковська зростали у родинному місті Луцьку, до того ж їхні батьки були родом з Чернігівщини й навчалися в Київському університеті.

Читайте також: У Луцьку оновлюють «Лесину вітальню»

У листі до матері – Олени Пчілки, який датований 1 березня 1890 року йшлося, що « … Маня видно не одержала мого листа, що я їй писала, певне, родичі її не зібрались одіслати. Сама ж вона вчителює в селі Мала Мощаниця в Дубенщині і довольна своїм станом, та  й я думаю, що так для неї луче».

«В 2006 році  на приміщенні  Маломощаницького НВК  «ЗОШ І-ІІ ст.- ДНЗ» в селі Мала Мощаниця відкрита пам’ятна меморіальна дошка  на честь 135- річчя від дня народження Лесі Українки.

26 лютого 2006 року на честь ювілею від дня народження поетеси відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки Лесі Українки на фасаді школи», – додала Надія Новосад.

Читайте також: Церква на Любомльщині, у якій бувала Леся Українка



Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024