Гвинт: системи стандартів кріплень, застосування та різновиди

05 Березня 2021, 18:00
1717

Гвинт – один з найпоширеніших видів кріпильних елементів. Цей металевий виріб має циліндричну форму, головку та різьбу, яка може повністю або частково покривати стрижень.

На відміну від болта, гвинту не потрібна гайка. Це самодостатній кріпильний елемент. Якщо ви вирішите купити болт, то побачите, що, крім звичайних характеристик (довжини, кроку різьби, форми головки), в описі присутня вказівка на певний стандарт. Дуже мала частка кріплень на ринку продається не у стандартизованому вигляді. Спробуємо розібратися у цьому питанні більш докладно.

Який сенс існування системи стандартів кріплень

Системи стандартизації кріплень були введені доволі давно. Є норми, характерні лише для окремих країн, але існують міжнародні стандарти. Найпопулярнішими з останніх є DIN та ISO. Які переваги надає застосування стандартів?

По-перше, споживачам легше обрати гвинт під конкретні умови використання. Достатньо поглянути на стандарт, і стає зрозумілим, для чого цей виріб виготовлений. Наприклад, DIN 95 описує меблеві шурупи, а DIN 427; установчі гвинти, необхідні у промисловості.

По-друге, використання стандартів полегшує роботу виробникам. Їм не треба кожного разу переналаштовувати обладнання під різні параметри. І до речі, це знижує собівартість виробництва, що теж важливо. Використовуючи гвинти, виготовлені згідно з міжнародними стандартами, ви зможете виконувати ремонтні роботи та обслуговування техніки у будь-якій країні, бо всюди кріпильні вироби будуть однаковими за характеристиками.


 

Вітчизняні та міжнародні стандарти кріпильних виробів

На українському ринку можна побачити гвинти вітчизняних та міжнародних стандартах. Новачку доволі легко розгубитися у цих абревіатурах. Назвемо найбільш поширені:

  • Німецький інститут стандартизації; 
  • загальноприйнятий у країнах СНД стандарт
  • Міжнародна організація по стандартизації суто європейський стандарт.

Важливо розуміти, що переважна більшість стандартів мають аналоги, хоча і не завжди. Наприклад, гвинту DIN 316 немає відповідного виробу в інших системах, а DIN 427 схожий за характеристиками на ГОСТ 18746-80 та ISO 2342.

Популярні різновиди гвинтів за стандартами DIN

Назвемо декілька затребуваних видів гвинтів та вкажемо їхні особливості:

  • циліндрична головка та внутрішній шестигранник під ключ
  •  високоміцний гвинт з потайною головкою та внутрішнім шестигранником
  • гвинт з накаткою, натискний, високий
  • гвинт-барашек
  • установчий, з квадратною головкою та підголовком



 

Звертаємо увагу, що стандарт конкретизує не всі параметри виробу. Подивіться на гвинти DIN 912 Bulat-Metal.com.ua вони відрізняються довжиною, діаметром, типом різьби (повна чи часткова), наявністю покриття. Тому для заміни кріпильного виробу знати лише стандарт його виконання не достатньо.

Застосування гвинтів різних видів у побуті та промисловості

Гвинти використовуються у різних галузях людської діяльності. Вони допомагають збирати меблі та металеві конструкції, беруть участь у виробництві автомобілів та промислового обладнання. Зазвичай обирають стандартні кріпленн, як ми вже сказали, це суттєво спрощує заміну деталей та ремонтні роботи. Якщо ви знаєте, згідно якому DIN виготовлений гвинт, можете здогадатися, для яких задач його було створено. Наприклад, DIN 85 належить до числа кріплень загального призначення. У нього заокруглена головка та прямий шліц. А DIN 965 можна зустріти в меблях. Він має потайну головку під хрестову викрутку, яка легко ховається у дереві. Як бачите, стандартизація має багато плюсів.

 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024