Аварійні будинки в Рівному: скільки їх та чому там досі живуть люди

08 Березня 2021, 14:18
2703

Житловий фонд Рівного зношений до 60%.

Як повідомили Суспільному в УЖКГ, вісім будинків мають статус непридатних до проживання, але люди там мешкають. Ремонт житла та обстеження на предмет аварійності – цілковита відповідальність їх співмешканців.

Що й чиє

«У Рівному немає окремого реєстру небезпечних балконів, підвалів чи інших конструкцій житлового фонду міста. Якщо перелік будинків та їхнього стану в управлінні житлово-комунального господарства є, то інвентаризації балконів ніхто не робив», – каже керівник профільного відділу Олександр Колесник.

Обов'язок обстежувати будинки на себе взяли управлінські компанії чи ОСББ. Вони й повинні контролювати проблемні питання житла, яке обслуговують, пояснює посадовець.

Будинок на Соборній,14 біля міськради, там обвалився балкон. Будинок, що нижче - потребує стягування

«Ніхто не забороняє звертатись і повідомляти про такі факти. На сьогодні всі важелі впливу – в руках співвласників. Вони диктують умови управлінським компаніям, а не навпаки, щодо експлуатації будинку. Місто надає співвласникам можливість брати участь у співфінансуванні, бо на сьогодні законодавство передбачає, що 100% будь-яких робіт – чи то поточний, чи капітальний ремонт, лягає на плечі співвласників», – коментує начальник відділу житлового фонду міського управління ЖКГ Олександр Колесник.

У питанні визначення зношеності житлового фонду УЖКГ керується роками побудови. Але це не означає, що середній відсоток зношеності відповідає реальній картині, – каже начальник відділу житлового фонду.

«Мабуть, до 60%. В нас є дуже багато застарілого житлового фонду, побудованого з 60-х років, до 60-х, в нас є і старіші будинки. В комплексі моніторингу ніхто не проводив. У нас є реєстр будинків по роках побудови й відповідно до того можна моніторити середній ступінь зносу житлового фонду», – пояснює Олександр Колесник.

Аби визначити реальний технічний стан кожного будинку у місті, потрібно залучати інститути чи ліцензовані організації. Кожен з об'єктів потребує інвентаризації, опису, щоб точно визначити, у якому стані житловий фонд міста, зазначає Олександр Колесник. Таких звітів по всьому житловому фонду Рівного не робили.

«У нас є перелік будинків, де є конструктивні елементи в неналежному технічному стані, От Соборна, 14 А. Він з тріщинами. Туди виїжджав секретар міської ради, ми комісійно обходили, пропонували мешканцям прийняти. Зараз питання починаємо потрохи рухати, щоб той будинок почати стягувати тяжами. Цього ще потребують будинки на Генерала Безручка 5, Дубенській, БОС 303 та Чорновола, 36», – уточнює він.

Будинок на Чорновола,36, який потребує стягування

Для деяких рівненських будинків також робили технічні звіти. Один з них – гуртожиток на вулиці Небесної Сотні, 6А, який раніше був житлом маневрового фонду. Згідно з першим звітом, він був непридатний для проживання. Втім, статус аварійного він не отримав, каже посадовець, адже мешканці будинку замовити повторний технічний звіт.

«Це теж ініціатива мешканців, це їхнє прохання було, бо якби був офіційно статус по технічному звіту, як було зазначено, що аварійний, мешканці б не змогли приватизувати житло. Міська влада, депутати пішли назустріч мешканцям, прислухались. Люди приватизували. Друга розмова була, що вони створять ОСББ одразу, але це тільки залишилось розмовою: вони приватизували житло і живуть собі, зараз їм нічого не потрібно», – розповідає начальник відділу.

Непридатні для проживання – не значить аварійні

У Рівному офіційно статус непридатних для проживання має вісім будинків, зазначив Олександр Колесник. Це будівлі на Дубенській, 85, Вишневецького, 17, Шкільній, 31А, провулку Шкільному, 7, Замковій, 7, Княгиницького, 5, Калнишевського, 35, Пересопницькій, 136. Статус аварійних не означає, що у них неможливо жити.

Мабуть, в семи з них люди проживають і вони в належному стані. Там мешканці власними силами провели ремонт. Але аварійність не знята, оскільки вони не замовили технічних звітів. Раніше цей перелік був набагато більший і тоді половину людей повідселяли. З Княгиницького, 5, наприклад, люди отримали інше житло. Їх відселили, будинок пустує, руйнується далі", – уточнює посадовець.

Статус непридатного для проживання можуть зняти з будинку за зверненням його мешканців. Після технічного звіту рішення затверджує виконком. Протягом останніх трьох років статус аварійного зняли з чотирьох будинків у Рівному, каже Олександр Колесник.

Маневровий фонд на випадок біди

За потреби відселення людей у Рівному немає жодного об'єкта маневрового фонду, сказав начальник відділу. Раніше це був гуртожиток на вулиці Небесної Сотні, 6А, який нині приватизований.

«З нього статус маневрового зняли. У місті такої будівлі для відселення немає. Питання, якщо вже буде поставати, мабуть, будуть домовленості з готелями, іншими організаціями чи відомчими підприємствами, в яких на балансі є гуртожитки», – коментує Олександр Колесник.

Відповідальність

У переліку послуг з утримання чи з обслуговування є складова – поточний ремонт та техобслуговування. ОСББ чи упрявляюча компанія зобов'язані двічі на рік проводити огляд будинку, – пояснює він.

«Мають складатись відповідні акти, в якому технічному стані знаходяться конструктивні об'єкти будинку: мансарда, покрівля, мережі, дитячі майданчики. Все в руках мешканців: хай переобирають управляючу компанію, яка буде виконувати ці функції, або створюють ОСББ. Це вже господарські відносини двох суб'єктів», – коментує Олександр Колесник.

Виконавчий комітет, уточнює, не може втручатись у господарську та фінансову діяльність цих підприємств. Лише як дорадчий орган може рекомендувати дотримуватись чинного законодавства.

«Голови ОСББ наділені повноваженнями складати адмінпротоколи на адмінкомісію. Перший крок – вони можуть вручити припис власнику, наприклад, балкона за неналежне утримання і зобов'язати відремонтувати. Якщо він цього не робить – скласти протокол. На ОСББ припис можуть скласти ряд осіб, яким делеговане повноваження: або патрульна поліція, або інспектори УЖКГ», – додає він.

У Рівному 22 лютого демонтували аварійний балкон, який обвалився у п'ятиповерхівці біля міської ради. Йдеться про будинок на Соборній, 14. Для демонтажу плити на четвертому поверсі використали кран.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024