Пересопницький музей отримав у подарунок Королевське Євангеліє. ФОТО

16 Березня 2021, 19:15
1643

Копія Королевського Євангелія знаходиться у «Культурно-археологічному центрі «Пересопниця».

Про це 16 березня у мережі повідомила керівниця обласного управління культури та туризму Любов Романюк.

Королевське Євангеліє переписане у 1401 році в храмі Михаїла замку Нелаб, сучасне Королево (тепер селище) на Закарпатті, за правління слов’янського православного роду Драгфі (Драго-Сас) – Балка, Драга і Януша Волоха. 

Зберігається в Закарпатському краєзнавчому музеї (м. Ужгород). Її творець – Станіслав Граматик, що, на думку члена-кореспондента НАН України Василя Німчука, міг приїхати на Закарпаття разом із дружинниками подільського князя Федора Коріятовича.

Культурна громадськість Закарпаття 2011 року відзначила 610-ліття Королевського Євангелія. У місті Виноградові відбулася наукова конференція, організована Виноградівською районною радою в співпраці з Інститутом української мови НАН України та Ужгородським національним університетом. У селищі Королево тоді відкрито памʼятковий знак, який освятили очільники греко-католицької та православних церков.

На конференції побажали, щоб опублікували факсиміле цієї пам'ятки. Зусиллями науковців реалізовано проект Рукописна спадщина Закарпаття. Факсимільне видання «Королевське Євангеліє 1401 року».

Пам'ятку опрацювали фахівці кафедри дизайну Закарпатського художнього інституту на чолі з кандидатом мистецтвознавства Одаркою Сопко (Долгош). Робота тривала упродовж 5 років. Консультантами виступили завідувач відділу історії української мови Інституту української мови НАН України Василь Німчук, завідувач відділу археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль. Весь тираж книги (100 примірників) виготовили в Українській академії друкарства у Львові.

Надруковані примірники книги призначені не для продажу. У додатку до факсимільного видання Королевського Євангелія 1401 року представили результати наукового вивчення рукопису: показали історію його відкриття, історичні умови, за яких памʼятку створили, дослідили книгу з погляду лінгвістики і мистецтвознавства.

Відтепер факсимільне видання можна побачити й у Пересопниці.

Читайте також: У Рівному рекомендують обмежити проведення масових заходів





 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024