Програма медгарантій-2021 сприяє розвитку сімейноорієнтованої медицини

05 Квітня 2021, 11:33
483

Зростання кількості приватних закладів та лікарів-ФОП стимулює конкуренцію та змушує медзаклади покращувати якість надання послуг.

Трансформація системи охорони здоров'я відбувається не лише зовні - у зміні системи фінансування, впровадженні електронних інструментів, а й зсередини – у ставленні лікарів до пацієнтів та в якості надання медичної допомоги. Зміна моделі фінансування з утримання стін на модель «гроші йдуть за пацієнтом» вимагає від медичних закладів конкурентоспроможності. А для цього потрібно пропонувати більше, ніж сучасний вигляд лікарні. Потрібно змінювати підхід до лікування та ставлення до пацієнта, повідомляють у пресслужбі НСЗУ. 

Пацієнторієнтований та сімейноорієнтований підхід вже працює на первинній ланці. Де пацієнт, маючи право вільно обирати лікаря, зважає на якість медичної допомоги, додаткові сервіси та ставлення до себе. А зростання кількості приватних закладів та лікарів-ФОП стимулює конкуренцію та змушує медзаклади поліпшувати якість надання послуг. Так, сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрав понад 31 мільйон українців. З них один мільйон 241 тисяча уклали декларації з лікарями-ФОП та з лікарями приватних центрів. На сьогодні пропозиції на укладення договору подали 668 приватних закладів та лікарів-ФОП, які надають первинну допомогу. Це - близько третини від загальної кількості закладів первинки, які працюють за контрактом з НСЗУ. І їхня кількість постійно зростає.

Впровадження сімейноорієнтованого догляду поліпшує якість та ефективність медичних послуг і на спеціалізованому рівні. Національна служба здоров’я підтримує розвиток сімейноорієнтованої медицини. Саме тому, при укладенні договорів зі спеціалізованими закладами, НСЗУ висуває вимоги не лише до спеціалізації та кількості фахівців, до обладнання, а й до психоемоційних та фізичних потреб пацієнта. Так було у 2020 році, і так залишиться у 2021-му.

 

Наприклад, ми вважаємо, що вільний доступ до реанімації - дуже важливий. Тому поставили виконання медичними закладами наказу МОЗ № 592 «Порядок допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії» як обов’язковий пункт договору між НСЗУ та лікарнею у всіх пакетах

E ПМГ-2021 медична допомога максимально наближена до пацієнта та його сім’ї. Передбачено супровід пацієнтів з туберкульозом на первинній ланці. З 1 липня ми вводимо новий пакет - «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». У 2021 році залишаєься пакет послуг з мобільної паліативної допомоги. Пацієнт перебуваючи вдома, отримує безоплатно не тільки лікування симптомів захворювання, ефективне знеболення, а й психологічну допомогу та навчання родини особливостям догляду за людиною, яка потребує паліативної допомоги.

В деяких випадках без залучення родини взагалі неможливо надати якісну медичну допомогу та відновити порушені чи втрачені фізичні навички. Тому до всіх медичних пакетів з реабілітації включено навчання родини особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій. Кваліфікована допомога близької людини допоможе пацієнту якнайшвидше пристосуватись до нових умов життя після лікування у стаціонарі. Активне залучення родини у процес лікування, у процес догляду в умовах стаціонару, значно покращує фізичне та психосоціальне здоров’я пацієнта, прискорює одужання та збільшує задоволеність медичними послугами.

Читайте також: Безплатні послуги у приватних медзакладах: що потрібно знати

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024