Майже 500 жителів Рівненщині мають активну форму туберкульозу

09 Квітня 2021, 13:23
446

Захворювання на ВІЛ-інфекцію/СНІД та туберкульоз залишається однією з найгостріших проблем громадського здоров’я, зокрема й на Рівненщині. 

Торік на обліку перебували 5 775 хворих на туберкульоз, у 496 з них – активна форма, йдеться на сайті Рівненської обласної ради. 

Під час координаційної ради з питань протидії туберкульозу у Рівненській ОДА обговорили питання створення умов рівного доступу населення до лікувальних та профілактичних послуг.

Серед присутніх – перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Олена Гандзюк, директорка департаменту РАП, соціальної, молодіжної політики та спорту Юлія Шигорева. До обговорень також долучилися керівники медичних закладів області та представники громадських організацій Рівненщини.

«Своєчасне виявлення ВІЛ-інфекції та туберкульозу є вирішальним фактором ефективного лікування та попередження його поширення. Пандемія COVID-19 також внесла свої корективи щодо діагностики та лікування цих недуг. Тому сьогодні ми повинні обговорити проблемні питання, а також розробити механізм реагування на територіальному рівні», – зазначив Сергій Подолін.

Як розповідає директор обласного Фтизіопульмонологічного медичного центру Андрій Селіванов, торік Центр проконсультував 11 642 людини, ще 3 685 осіб отримали консультації вузькопрофільних спеціалістів.

«Люди повинні пам’ятати основне правило – вчасне виявлення хвороби гарантує повноцінне охоплення і гарантію лікування, яке допоможе. Відсоток занедбаних випадків недуги зростає і наразі становить 64,5%. За нашими даними минулого року, 85% хворих не мали підписаних декларацій з сімейними лікарями. Це неприпустимо, адже зона відповідальності за власне здоров’я залежить від нас самих», – зазначив Андрій Селіванов.

Так, в ході координаційної ради було вирішено, що для забезпечення ефективної роботи необхідно розробити міждисциплінарні моделі лікування та догляду. А також співпрацювати між медичними закладами різних рівнів медичної допомоги та залучати громадські організації.

Учасники ради переконані, що лише такий підхід забезпечить високий рівень мотивації на усіх рівнях та допоможе на ранніх стадіях при виявленні недуги.

Нагадаємо, наразі в Україні реалізується Державна стратегія у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусними гепатитами на період до 2030 року.

На Рівненщині також затверджена додаткова програма протидії захворювання на туберкульоз до 2023 року.

Читайте також: З липня в Україні запрацюють мобільні команди з надання психіатричної допомоги

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024