Суд скасував зонування Рівного: що це означає і що робитиме міська влада

09 Квітня 2021, 14:41
1867

Рівненський окружний адміністративний суд скасував рішення Рівненської міської ради від 22 грудня 2011 року № 1421 «Про затвердження плану зонування території (зонінгу) міста Рівне в новій редакції».

У рішенні суду йдеться про те, що людина, яка має у власності земельну ділянку в Рівному, розташовану в рекреаційній зоні Р-2, звернулась позовною заявою про скасування плану зонінгу в місті. Про це інформує Rivnemedia.

Зазначається, що площа ділянки становить 0,3918 га з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства» у місті Рівне.

«Однак, згідно спірного рішення, її земельна ділянка належить до рекреаційної зони Р2. А переважними видами використання рекреаційної зони Р2 зона природних ландшафтів згідно оскаржуваного рішення є: лісопарки, спортивні майданчики, стадіони, спортивні заклади, бігові доріжки, велосипедні доріжки, лижні траси.

Серед допустимих видів використання вказані:

  • відкриті стоянки для тимчасового зберігання т/з;
  • допоміжні споруди, що пов`язані з організацією відпочинку;
  • заклади прокату інвентарю;
  • спортивні та оздоровчі комплекси;
  •  виставкові комплекси.

Умовно допустимими видами використання є: готелі (без обмеження поверховості), мотелі, кемпінги, туристичні центри, громадські вбиральні, майданчики для пікніків. Отже, як зазначає позивач, відповідно до законодавчих приписів в рекреаційній зоні прямо заборонено вирощувати сільськогосподарську продукцію, тобто, використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням остання не має права, – йдеться у рішенні суду.

Протягом 30-ти днів із дня проголошення цього рішення суду, у цьому випадку до 12 квітня, Рівненська міська рада може подати апеляційну скаргу про його скасування. Втім, як розповів архітектор, депутат міськради Дмитро Котляров, робити цього не будуть.

«Рівненська міська рада, порадившись, не буде подавати апеляційну скаргу, не буде заходити в повторні суди і доводити це рішення неправомірним. Якщо коротко розказати історію, то місто Рівне має таку містобудівну документацію. У 2003-му році було розроблено генеральний план міста Рівного, у 2005-му році він був затверджений, у 2008-му році було розроблено коригування разом із коригуванням головного креслення генерального плану і плану зонування, затвердженого в 2008-му році, а потім 2011-го коригували по суті пояснюючу записку. Так-от, суд скасував тільки цю пояснюючу записку. Рівненська міська рада не буде робити нічого, а буде користуватись планом зонування, чинним станом на 2008-й рік, який сходив у коригування генерального плану за 2008-й рік», – зазначив Дмитро Котляров.

Заступник міського голови із питань будівництва та архітектури Олег Піщанський розповів, що нині працюють над уточненою версією зонування Рівного.

«Робота в управлінні архітектури не призупиняється, звичайно. Є відповідна містобудівна документація, яка законним чином погоджена і затверджена рішенням на сесії міської ради, тому ми працюємо в робочому режимі. Що стосується наших перспектив. Є рішення міської ради про уточнення зонінгу і ми зараз швидкими темпами працюємо, є відповідний план дій. Дуже швидко, я думаю, ми будемо мати нову уточнену версію нашого зонування, що ще вдосконалить роботу нашого управління».

Дмитро Котляров каже, що за кадастровим номером цієї ділянки знайти не вдається, а зміни, які були скасовані, не стосувались цієї ділянки.

«Тут зазначено кадастровий номер земельної ділянки, яку комусь не давали якимсь чином використовувати, вона фізично не існує, тобто, або зробили її поділ або ще якісь дії. Це не завадило суду прийняти таке рішення. Суд скасував зміни до зонування, які були внесені у 2011 році. Ці зміни не стосувались цієї ділянки, – зазначає депутат. – Де-факто, графічна частина була розроблена ще в 2008-му році і там була чітко зображено зона Р-2 на цій земельній ділянці. З судового рішення чітко видно, що представники «Дніпроміста» вказували про це суду, що по суті викладення зонінга в новій редакції не змінює де-факто абсолютно нічого, але суд на це не зважив».

Зміни, які скасував суд своїм рішенням, кардинально не вплинуть на життя міста. Після 12 квітня Рівне користуватиметься зонуванням за 2008-й рік.

«Там є технічні правки – змінювалось законодавство і цей план зонування приводився у відповідність до цього законодавства. По самим зонам, то там зміни досить не значні. Там додані деякі пункти умовно допустимі по деяких зонах і пропрацьовано на підзони. На мою думку, як архітектора, за 2008-й рік він і кращий. Він зроблений більш системно і комплексно. Тому що центральна частина міста там пропрацьована краще. Якщо ми візьмемо з вами центральну частину міста за 2011-й рік, то там просто зона Д-1, де немає ніяких обмежень ні по висоті, немає обмежень по щільності забудови можна будувати практично все, що завгодно. А в зонінгу за 2008-й рік там поділено на 3 чи 4 підзони, якщо казати по центральну частину, вона тільки виграє», – додав Дмитро Котляров.

Читайте також: Для музичної школи у Рівному знайшли нове приміщення

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39