У Рівному почали перевіряли бомбосховища та укриття

23 Квітня 2021, 16:50
2470

У Рівному розпочали перевіряти бомбосховища та протирадіаційні укриття, що належать міській раді.

Фахівці, які інспектують споруди цивільного захисту, запевняють, що це планові щорічні перевірки. Загалом на Рівненщині є 130 бомбосховищ та 1 500 протирадіаційних споруд. Також є понад 600 споруд подвійного призначення. Про це інформує Суспільне.

Абревіатура з номером на під'їзді житлового будинку інформує, що тут є протирадіаційне укриття, – пояснює голова ОСББ «Соборна, 15» Андрій Співак. Й додає, що перший вхід у протирадіаційне укриття – зачинений, а ключів й доступу нема. Тут залізні двері, які неможливо відкрити у разі потреби. Також є ще один вхід через сусідній під'їзд.

«Двері згнивші і ось такий сюрприз. Нестерпний запах гнилі, цвілі та всього іншого, і мешканці скаржаться. Взагалі, ми туди не йдемо, нічого не чіпаємо. Тому що це власність міської ради», – розповідає голова ОСББ «Соборна, 15».

Андрій Співак зазначає, що міська рада здала ці підвальні приміщення в оренду.

«З орендарями взагалі діалог відсутній, бо вони не сплачують внески. 45 тисяч за внески винні. І я звернувся до міського голови», – пояснює голова ОСББ «Соборна, 15» Андрій Співак.

У середу, 21 квітня, у Рівному почали перевіряти сховища, балансоутримувачем яких є міська рада.

«Раз на рік ми маємо перевіряти на відповідність вимог, чи не відбулося ніяких конструктивних змін і в результаті складаємо акт про його стан», – розповідає головний спеціаліст управління комунальною власністю Рівного Олександр Усик.

Бомбосховище на Соборній, 3 під речовий склад орендує терцентр соціального обслуговування населення.

«В результаті перевірки конструктивних змін тут не виявлено, у порівнянні з минулим роком. Торік воно було як обмежено готове, в результаті цієї перевірки – теж обмежено готове, тобто таке, що може використовуватися за своїм призначенням і протягом 12-ти годин може бути звільнене користувачем чи орендарем», – головний спеціаліст управління комунальною власністю Рівного Олександр Усик.

Головний спеціаліст управління з питань надзвичайних ситуацій Рівного Павло Будз зазначає, що використовувати захисні споруди під складські приміщення можна, але без їх реконструкції.

«Щоб було дійсно можливо за 12 годин привести їх до готовності. Захисні споруди призначені саме для потреб найбільш працюючих змін, установ, підприємств та організацій, які працюють на особливий період. А основна маса мешканців міста Рівного в основному евакуюються, якщо говорити в загальному», – пояснює Павло Будз.

Будинок на Соборній, 15, де розташовані бомбосховище і протирадіаційне укриття, інспектори поки що не перевіряють. За словами представника управління з питань надзвичайних ситуацій Павла Будза, перевірка призначена на липень-серпень.

Натомість голова ОСББ Андрій Співак показує отримані кілька днів тому відповіді від ДСНС, де зазначено, що це протирадіаційне укриття не є готовим до використання за цільовим призначенням і просять забезпечити належний стан приміщення.

«Це, звичайно, пришвидшує. Тобто графік переглянемо і в найближчі терміни оглянемо його. Орендар попередньо повідомляється, щоб надав доступ безперешкодно. Якщо не буде дотримана будь-яка з умов договору, то буде підняте питання про розірвання», – каже головний спеціаліст управління комунальною власністю Рівного Олександр Усик.

Приміщення на Соборній, 15 орендує Сергій Бусленко під фотогалерею. Телефоном він повідомив Суспільному, що приведе приміщення у належний стан.

«Воно не готове чому – бо вони ж перекрили нам вхід, і нам рік туди доступу не було. А після того був потоп і там трохи сирість. Зараз, ніби, вирішилося це питання. Пообіцяли, що ОСББ надасть нам доступ і ми приступимо до ремонту», – каже орендар Сергій Бусленко.

Загалом у Рівному є 197 захисних споруд і їхня щорічна перевірка – це обов'язок балансоутримувачів цих приміщень, – говорить Павло Будз. При цьому вони самі вирішують, чи залучати до цього представників Служби порятунку чи з управління з питань надзвичайних ситуацій.

Щодо ситуації в області, то нині на Рівненщині є 130 бомбосховищ і 1500 протирадіаційних споруд. Також є понад 600 споруд подвійного призначення. Про це повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Подолін.

«Ми зробили аналіз. Хочу сказати, що в області виявили 142 захисних споруди, а це 9%, які готові. 1097 споруд – 65%, які обмежено готові, а також в нас є перелік 430 споруд, які взагалі не готові», – повідомляє Сергій Подолін.

Він додає, що усі вони побудовані за часів Радянського Союзу і третина – у занедбаному стані.

Читайте також: У Омеляній на автодорозі встановили «розумну» камеру

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024