Школярам з Острожчини доведеться їздити в сусіднє село на навчання

28 Квітня 2021, 14:12
551 Джерело: Рівне1

 Жителі села Волосківці скаржаться на нову реформу освіти. А саме на оптимізацію навчальних закладів.

Про це пише Рівне1.

Школу хочуть понизити на один ступінь. Тобто залишити лише початкові класи. Мета - економія коштів у сфері загальної середньої освіти. Відтак, школярам доведеться їздити в сусіднє село. Обурені як учні, так і педколектив. 

 У Волосківській школі нині навчається 50 учнів. Викладає 15 вчителів. Заклад має два ступені навчання. Та тепер із запровадженням реформи освіти, заклад планують понизити до одного. Відтак, у школі зможуть навчатися лише учні початкової ланки. Мешканці села обурюються. Кажуть, дітям складно буде добиратися в інше село.

Найбільше жителі нарікають на старий шкільний автобус. Адже він немає спецсигналів, та загалом не пристосований для безпечного перевезення дітей. Їхати ним у морозну погоду - виклик для школярів. А придбати новий автобус влада обіцяє вже 8 років.

Занепокоєні новою реформою і педагоги. Бояться, що залишаться без роботи. Переконані, нову ніхто не запропонує.

Нове приміщення школи облагороджували вчителі, батьки, і все село. У закладі наявний харчоблок та внутрішні вбиральні. Власноруч мешканці провели газ, воду та зробили каналізацію.

Крім того, мешканці села нарікають на необізнаність в даній реформі освіти. Кажуть, їх ніхто не інформує. А просто ставлять перед фактом.

Самі ж учні середньої ланки проти того, щоб їздити в сусіднє село на навчання. Кажуть, буде складно адаптуватися в новому закладі. Бо звикли до своїх вчителів та оточення.

В Острозькій міській раді розповідають, пояснень такому рішенню є декілька: по-перше - брак фінансів, а це, відповідно затримка зарплати вчителям. Ще у школах, нині, мала наповненість класів. Тож єдиний вихід, аби надавати якісну освіту - оптимізація.

У міській раді обіцяють, проблеми з довозом учнів не буде. Якщо мережу оптимізують, потреба буде у дев'яти автобусах по всій громаді. Щодо долі педколективу - конкретики не сказали. Мають надію, що усіх вчителів працевлаштують. В Рівненській облдержадміністрації кажуть, процес оптимізації є надважливим. Оскільки, переведення дітей до опорної школи призведе до покращення якості освіти.

Так чи інакше, голови та депутати ОТГ неохоче йдуть на прийняття рішень, що викликають спротив виборців. Однак вони вимушені це робити. Адже чим нижча наповнюваність класів у школі, тим менше коштів отримує місцевий бюджет на її утримання. Тож учнів середньої ланки Волосківської школи у будь якому випадку переведуть в іншу, опорну школу. Бо немає іншого вибору.

Читайте також: 

Оптимізація шкільної мережі: яких шкіл Острожчини це стосується

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024