У Рівному презентували «Весну у витинанках». ФОТО

29 Квітня 2021, 14:13
2224

Виставку під назвою «Весна у витинанках» презентувала в обласному краєзнавчому музеї рівненська майстриня Наталія Дребот.

Понад 15 років вона займається писанкарством, а витинанки почала виготовляти з 2015 року. Має їх у доробку кілька десятків. Частину із них, на весняну тематику, Наталія Дребот представила глядачам. Про це інформує Суспільне.

Це найновіша витинанка Наталії Дребот, працювала вона над нею три місяці.



 

«В мене вийшла писанка із веснянками, хороводами весняними, тобто дівчата закликають весну», – розповідає авторка виставки.

Тетяна Пархоменко
Тетяна Пархоменко

 

«Вона творчо опрацьовує народні символи, вивчає традиції, звичаї, авторський почерк характеризується саме знанням народних основ виконання витинанок. Дуже цікаво, що саме напередодні Великодня, в багатьох її роботах присутній символ Великодня – писанка», – каже завсектора етнографії краєзнавчого музею Тетяна Пархоменко.

Виставка «Весна у витинанках» вмістила 25 робіт.

«Весна, дівчина-весна, рослини, птахи, сонце обов'язково, тому що роботи мають бути яскраві, сонячні, закликаючі весну, закликаючі тепло. Майже на кожній роботі є зображена фігура дівчини, а на деяких тільки птахи», – зазначає Наталія Дребот.

Анастасія Лєдяєва
Анастасія Лєдяєва

 

Завжди дивувалася, як вона може робити такі тонкі лінії на писанках, а тепер я дивуюся, як настільки тонко та детально можна вирізувати на витинанках. Я дуже вражена і задоволена виставкою», – ділиться відвідувачка Анастасія Лєдяєва.

Була у мене давнішня мрія – навчитися робити витинанку, тим більше побувати на виставці – це для мене справжнє свято для душі. Я побачила втілення своїх мрій. Хоча, до такої майстерності досягнути – треба багато працювати», – говорить відвідувачка виставки Валентина Одинцова.

Валентина Одинцова
Валентина Одинцова

 

Витинанки Наталії Дребот в обласному краєзнавчому музеї експонуватимуть до 1 червня.

Читайте також: Вартість великоднього кошика для рівнян – одна з найнижчих в Україні




 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024