Допомога ОСББ: що змінила Рівнерада у співфінансуванні проєктів

05 Травня 2021, 15:49
1416

У Рівному депутати змінили умови, на яких ОСББ братимуть учать у проєктах, що співфінансуються містом.

Це дозволить ремонтувати більше одного ліфта у будинку одночасно, але співвідношення фінансування об'єктів залишилось попереднє – 60/40. Хоча через пандемію й скруту депутатів просили його змінити та виділяти мешканцям більшу частину. Про це інформує Суспільне.

Внести зміни у Муніципальну програму сталого розвитку Рівного на 2018-2022 роки запропонував депутат Рівнеради Сергій Васильчук. На сесії Рівнеради 29 квітня він уточнив, що у 2020-му на програму виділили 47,5 мільйонів гривень.

На конкурс надійшло приблизно 130 заявок, з яких відібрали 78 проєктів. Врешті 7 ОСББ зменшили свої можливості, а 14 – відмовились від участі. Пояснює – все через локдауни й втрату доходу.

«Щоб дати можливість нашим людям – зменшити фінансове навантаження на них, пропонується для інфраструктурних проєктів зробити співвідношення 70/30 і збільшити частку відшкодування з міського бюджету до мільйона гривень. Тому що, як правило, ОСББ проводять допорогові закупівлі – до 1,5 мільйона. Як правило, цього вистачає для ремонтних робіт середньостатистичного будинку», – запропонував Сергій Васильчук.

Депутатка Наталія Майорова зазначила, що також підтримує збільшення максимальної суми на один проєкт, що фінансує місто. Вона запропонувала, щоб обмеження в один мільйон гривень, у випадку модернізації чи заміни ліфта, застосовувати на один ліф, а не на будинок, як це було дотепер.

«Щодо частки міста. У 2019-му році були зменшені відсоткові ставки по усіх напрямках реалізації проєктів. При тому, що ми маємо дуже багато заявок – понад 140 на суму близько 80 мільйонів гривень. Я думаю, ми повинні допомогти якомога більшій кількості ОСББ реалізувати проєкти», – зазначила вона.

Відтак запропонувала фінансувати капремонт, заміну й модернізацію ліфтів, відновлення і встановлення систем протипожежного захисту будинків підвищеної поверховості й облаштування дитмайданчиків за співвідношенням – 80/20. Щодо ліфтів, то застосувати обмеження – до мільйона гривень на проєкт.

Ексміський голова Рівного Володимир Хомко зауважив, що пропозиції Васильчука слушні й дадуть можливість зібрати кошти.

«Я схиляюсь до того, що правий Васильчук. Але нас розсудить час. Якщо станеться так, що ми залишимо 60/40 і люди не зможуть зібрати, то все записано буде, збережіть в архівах. І ми в кінці року подивимося: якщо залишаться гроші, то той, хто пропонував 60/40 – нестиме політичну відповідальність», – сказав Хомко.

Депутат Олександр Нестерук попросив на майбутнє запрошувати у дорадчий комітет голів ОСББ, радитись і приймати програми разом з ними.

До депутатів звернулась представниця об'єднань співвласників.

«Ми дуже просимо нас підтримати нас – громаду. Ініціативна група голів правлінь ОСББ за підтримки ГО «Ресурсний центр підтримки ОСББ Рівненщини» та Рада голів ОСББ Рівного просимо підтримати правки й внесені зміни щодо цієї муніципальної програми 70/30, щодо модернізації ліфтів – 80/20», – звернулась голова ОСББ «Чорновола 17» Надія Гвоздік.

Вона зауважила, що питання заміни ліфтів і протипожежної безпеки взагалі потрібно відокремити від муніципальної програми й фінансувати окремо. Також акцентувала, що саму програму треба модернізувати й забезпечити прозорий відбір учасників, а оцінювання – бальне, рейтингове. Свої пропозиції, каже, місяць тому подали управлінню економіки.

Після обговорення депутати Рівнеради більшістю підтримали пропозиції Наталії Майорової. Попри заклики представників ОСББ, обранці своїми голосами залишили фінансування інфраструктурних об'єктів у співвідношенні 60/40.

Читайте також: Вулиці в Острозі пропонують перейменувати на честь покійного мецената

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024