«Вороб-юшка від урядовця та форшмак від поляків», або як у Рівному пройшов гастрофест «Мацик». ФОТО

16 Травня 2021, 10:00
4758

Святкуючи Дні Європи у Рівному 15 травня влаштували гастрономічний міжнародний фестиваль автентичної кухні «МАЦИК».  

Рівняни та гості міста змогли побачити процес приготування та посмакувати традиційними стравами з Рівненщини та Любельщини (Польща). Дійство відбувалося на території готелю «Reikartz Бергшлосс Рівне». Про це інформує кореспондентка Район.Рівне.

Акцентом фестивалю стали кулінарні майстер-класи, де наживо народні кухарі ділися рецептами приготування автентичних страв. Спеціально для цього запросили кухарів з Польщі, а також колишнього міністра закордонних справ Павла Клімкіна та народного депутата, «кіборга» Донецького аеропорту Андрія Шараскіна.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Разом із господинями з Полісся Ніною Мисюкевич та Євою Колакевич урядовець готував поліську страву вороб-юшку, млинці з печі з сиром та сметаною та морс журавлиновий. Жінки збирають давні українські рецепти та передають їх молодшому поколінню.

«Готуватимемо вороб-юшку – такий щавлевий борщ. Колись навесні, коли вітамінів вже нема, прилітали горобчики. З цього і пішла назва головного інгредієнту – гороб’ячий щавель. Там буде ще бульба, реберця, зажарка з морковинки та цибулинки», – розповідають господині з села Блаживо Сарненського району Ніна Мисюкевич та Єва Колакевич.




А партнери з Любліна кухар Каміль Котарський, разом із Андрієм Шараскіним готували люблінські страви – люблінський форшмак, цибуляж з пастами з копченої риби та зеленого горошку.





Окремо організатори дали можливість дітлахам кулінарно пофантазувати, що вони хочуть для свого міста. 





Практично біля кожної ятки знаходилося охочих скуштувати чогось особливого. На ярмарку можна було придбати справжній мацик, і домашні сири, і сушені коропи та карасі на соломі. Популярними серед рівнян також були трави для чаю та страв, дикий мед з поліських бортнів, варення з шишок та лісових ягід, фруктова пастила.


До слова, фестиваль втілили в життя за фінансової підтримки Європейського союзу.

Редакція сайту Район.Рівне для тих, хто не встиг відвідати захід, пропонує насолодитися фоторепортажем.
































 

фото Анни КРИМСЬКОЇ

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024