Волинська Експедиція відкриває Рівненщину: найбільший костел області, Тунель кохання та унікальна Пересопниця

30 Червня 2021, 12:41
Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії, Клевань 1256
Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії, Клевань

Учасники Волинської експедиції відвідали мальовниче селище Клевань та культурно-археологічний центр «Пересопниця». Ця мандрівка, яка відбулася 27 червня, відкрила Рівненщину по-новому.

Найвпізнаванішим та одним із найпопулярніших серед туристів безперечно залишається «Тунель Кохання». Цей об'єкт розташований на відрізку близько чотирьох кілометрів залізничної колії, яка веде від Клеваня до селища Оржів.

Тунель кохання
Тунель кохання

Читайте також: З’явився аналог клеванському «Тунелю кохання». ВІДЕО

Існує версія, що в радянські часи у довколишніх селах розташовувалися військові бази і щоб зберегти шлях до них у таємниці, залізницю ніби-то замаскували деревами. За словами місцевої екскурсоводки Любові, у тунелі рідко, але все ще курсує потяг. 

Це місце настільки вразило закордонних туристів, що у 2014 році японський режисер Акійоші Імазакі навіть зняв романтичну драму «Клевань: Тунель Кохання». А у травні 2017 року, в Китаї поблизу міста Хефей відкрили й «свій» аналог тунелю.

Читайте також: Старовинний вокзал у Клевані

Привертає увагу найбільший костел Рівненської області – Благовіщення Пресвятої Діви Марії. Мурований костел постав у 1610 році (за іншими даними – у 1630 році) на місці дерев'яного. Фундатором «нового» храму був Микола-Юрій Чорторийський.

«Костел як культова споруда використосувався за своїм призначенням до травня 1944 року, до приходу «других совєтів». Тоді храм закрили і почалися гоніння католиків і поляків», – розповів настоятель костелу.

Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії
Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії

Читайте також: «Село це не буде забуте Богом». Історія Кисилина в двох святинях

 

Дивом вціліла ікона Матері Божої Клеванської XVII століття, яку в 1945 році вдалося перезти вихідцям із Клеваня. Нині ікона знаходиться у костелі Святого Миколая, що у місті Сквежина в Польщі.

«В 1956 році костел і замок передали на баланс Клеванського ПТУ. Спершу тут була лабораторія по вивченню сільсько-господарської техніки, згодом в костелі зробили склад зерна», – розповів настоятель костелу.

Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії
Костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії

Стіни вразив грибок, що й сприяло знищенню багатого інтер'єру. Де-не-де збереглися величні фрески поруч із безглуздими розписами гостей костелу. Та навіть не зважаючи на це, вціліли два герби роду Чорторийських. 

Читайте також: Зруйнований костел на Сарненщині на фото 1929 року

Герб
Герб

Більше того, під костелом покояться 26 представників роду Чорторийських. 

Крипта
Крипта

Храм стояв пусткою аж до часів незалежності, згодом його передали в користування релігійній громаді. Однак  реставрувати пам'ятку не поспішають. 

Зовсім поруч, «доживає» своїх днів твердиня над Стублою. Клеванський замок відомий ще з XV століття, однак в наші дні колишній маєток роду Чорторийських невпинно руйнується і цьому ніхто не перечить. Пам'ятка тримається з останніх сил, у деякі місця вхід небезпечний.

Читайте також: У Луцьку презентували відреконструйовані підвали Вежі Чорторийських

Клеванський замок
Клеванський замок

Та справа не лише в часі. Під час екскурсії ми дізналися, що віадук по-новому відкрили для себе «чорні археологи». Виявляється, тепер вони поволі розбирають міст зверху аби знайти фірмову цеглину. 

Читайте також: Чорні археологи «попрацювали» в Олицькому замку

Віадук
Віадук

Завершальним об'єктом цієї Волинської експедиції став культурно-археологічний центр «Пересопниця», який складається з археологічного музею, музею української Першокниги Пересопницького Євангелія та музею-скансену «Княже місто».

Культурно-археологічний центр «Пересопниця»
Культурно-археологічний центр «Пересопниця»

Пересопницьке Євангеліє – один з перших українських перекладів канонічного тексту (четвероєвангелія) на староукраїнську літературну мову. 

Роботу над Євангелієм розпочали 15 серпня 1556 року року в Дворецькому монастирі князів Заславських при церкві Святої Трійці (нині село Ізяславського району Хмельницької області), а завершили в Пересопницькому монастирі 29 серпня 1561 року.

Нині шедевр рукописного мистецтва зберігається в фондах Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Експозиція музею розкриває історію створення та подальшої долі визначної пам'ятки, яка незважаючи на все залишилася на рідних теренах.

 

Факсимільне видання Переспоницького Євангелія
Факсимільне видання Переспоницького Євангелія

Читайте також: Волинська Експедиція: триває реєстрація на маршрут «Ладомирія» – «Поле Берестецької битви»

ФОТО Оксани КАШТАЛЯН

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024