Лікарі з сільських амбулаторій Костопільської громади прийматимуть і у ФАПах

07 Липня 2021, 13:49
Медики 746
Медики

Невдовзі Костопільська міська рада затвердить нову, раціональну схему роботи амбулаторій сімейної медицини та фельдшерсько-акушерських пунктів, аби вони ефективно надавали первинну медичну допомогу мешканцям.

Таким чином, амбулаторія стане опорною медичною точкою з сімейним лікарем у штаті, який матиме графік відвідування ФАПів у селах. Про це Район.Рівне стало відомо з пресслужби Костопільської міської ради.

Лікарі будуть в окремі дні виїздити у села, де немає амбулаторії, і там приймати пацієнтів. В інші дні у ФАПах працюватимуть медсестра або фельдшер, тобто на кожному ФАПі гарантовано буде медпрацівник.

«Медична реформа не передбачає фельдшерсько-акушерських пунктів у селах, вона передбачає амбулаторію і сімейного лікаря у ній. У нашій громаді нові сучасні сільські амбулаторії є в Піскові й Великому Стидні. Але закривати ФАПи в селах, де немає амбулаторій, ми в жодному разі не будемо», — каже в.о.першого заступника міського голови Костополя Олексій Кособуцький.

«Однак і в такому складі, як на деяких ФАПах нашої громади, де немає ні лікаря, ні медсестри, а є лише санітарка і три охоронці, він працювати не може. Зараз усі ФАПи працюють і мають фінансування, але цьогоріч ми змінимо штатний розклад і запропонуємо нову раціональну схему надання первинної медичної допомоги, яка передбачатиме наявність медпрацівника на кожному ФАПі і прийом лікаря у визначені дні», — додав він.

У тих селах, де ФАПи працюють у старих і непридатних приміщеннях, їх переселять в інші, умови яких відповідають вимогам ФАПу. Приміром, у Великому Мидську тепер простоює добротна і доглянута будівля колишньої сільради. Зараз розглядають питання перенесення сюди ФАПу.

А у Гуті, де ФАП працює у хорошій просторій будівлі, планується відкрити у ній ще й офіс сільського старости. Будівлі колишньої сільради знайдуть інше призначення, можливо, облаштують під житло для багатодітних чи інших громадян, котрі потребують житла.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024